Rundt 36 000 soldater trakk denne uka mot Middelhavet. Fra Ørland hovedflystasjon stiller F-16-fly med tilhørende personell og luftvern, opplyser presse- og informasjonsrådgiver Sigurd Tonning-Olsen, til Fosna-Folket.

NATO holder sin største øvelse på over ti år, som startet mandag og pågår til 6. november.

Hurtigstyrke

Titusenvis av soldater, over 140 fly og 60 fartøyer skulle i aksjon da NATO denne uka innledet den praktiske delen av sin største øvelse siden 2002. Mandag var militære og politiske ledere i Italia for å markere starten på tre uker med øving til havs, på land og i lufta.

Sett denne? Se de første bildene av et norsk F-35 tatt i lufta

Hovedmålet er å teste neste års hurtigstyrke, en nyvinning i NATO på rundt 5 000 soldater som skal kunne rykke ut på to døgn om det smeller.

Ikke selvforsvar

Det er imidlertid ikke selvforsvar NATO øver på i og ved Middelhavet de neste ukene. Planleggingen av øvelsen Trident Juncture ble innledet i roligere tider, og øvelsesscenarioet tester heller NATOs evne til krisehåndtering på oppdrag av FN i et oppdiktet område kalt Øst-Cerasia.

Men det handler uansett om å vise militære muskler.

– Øvelser har to funksjoner. Den ene er å gjøre styrkene bedre i stand til å løse oppdragene sine. Den andre er selvfølgelig å vise styrke. En viktig del av det NATO driver med, er avskrekking, har generalsekretær Jens Stoltenberg sagt til NTB.

Nær

Russiske og vestlige styrker er i aksjon ikke langt fra hverandre de neste ukene. Mens NATO øver i Italia, Spania og Portugal, er Russland tungt inne i den syriske borgerkrigen helt øst i Middelhavet.

Russland er invitert til å stille med observatører på Trident Juncture, som kun er en av mange øvelser både russerne og NATO har holdt i Europa de siste par årene.