Det er funnet forhøyede konsentrasjoner av muggsopp om bord på ferja MF Frafjord som trafikkerer sambandet mellom Brekstad og Valset, bekrefter regionssjef Inge Andre Utåker i Norled overfor Fosna-Folket.

Hodepine og forkjølelse

Ansatte har klaget på luftkvaliteten om bord siden ferja i vinter ble satt inn i sambandet, og det har vært et tilfelle av sykdom som følge av dette, informerer Utåker.

- Jeg kan bekrefte at vi i går fikk en rapport som viser for høye konsentrasjoner av muggsopp i området rundt billettkontoret. Det er også forhøyede konsentrasjoner i en annen korridor, sier Utåker.

Han forklarer at siden ferja ble satt inn i vinter, har det vært mistanke om dårlig luftkvalitet. En av de ansatte plagdes mye med hodepine, og det har vært et tilfelle av langvarig forkjølelse.

- Vi fikk klager på at luftkvaliteten var for dårlig, og gjorde deretter et sjau med ventilasjonsanlegget. Det viste seg at det har vært for dårlig utlufting, så vi trodde at problemet var løst etter at vi fikk fikset dette, sier Utåker.

- Kom som en bombe

Utåker forteller at han ble litt sjokkert da rapporten kom torsdag morgen.

- Jeg ble temmelig overrasket, vi trodde jo at problemet var løst når det viste seg at vi hadde hatt for dårlig luftgjennomstrømming og dette ble utbedret. Rapporten kom som en liten bombe, sier han.

Rederiet har nå satt i gang strakstiltak, og jobber med å finne kilden til muggsoppen.

- Det vi har gjort nå, er at ingen lenger sover om bord i MF Frafjord. Vi flytter billettkontoret ned der det tidligere har vært en kiosk, og sperrer av det gamle billettkontoret, forklarer Utåker.

Vannlekkasje

Slik rederiet vurderer det, er det ingen helserisiko for passasjerer eller mannskap etter at strakstiltakene er satt i gang. Ferja vil foreløpig ikke tas ut av drift, informerer regionssjefen.

- Nå må vi starte arbeidet med å finne kilden. Det er mest sannsynlig en vannlekkasje et eller annet sted ved billettkontoret, det må åpnes opp og tørke ut, forteller Utåker.

Siden MF FRafjord ble satt inn i vinter, har det vært mistanke om dårlig luftkvalitet. Foto: Svein Jarle Moen