Kommunestyrene i Ørland og Bjugn gjennomførte separate møter tirsdag. Deretter hadde de en felles samling onsdag og torsdag om kommunereformen. Møtet fant sted i Kristiansund. Kommunestyrene har på bakgrunn av dette, kommet fram til en felles uttalelse, opplyses det i en pressemelding.

«En ny kommune vil gi økt styrke»

Felles uttalelse fra samling for kommunestyrene om kommunereformen, som er undertegnet av ordførerne i de to kommunene:

«1. Bjugn og Ørland har i dag gode tjenester og der både arbeids-, samfunns- og kulturliv er i god utvikling. Sammen har kommunene muligheter til å utløse et stort potensiale for vekst og utvikling.

2. Bjugn og Ørland ser at det i større grad vil komme utfordringer de neste ti-årene knyttet til å stå alene. Dette gjelder utfordringer knyttet til videreutvikling av et felles bo- og arbeidsmarked, være en sterk nok samfunnsutvikler som styrker attraktivitet til bolig og næring, demografiske endringer, sårbarhet i økonomi, fagmiljø osv.

3. Bjugn og Ørland har så langt ikke tatt del i den befolkningsøkning som har skjedd i Sør-Trøndelag og i Norge. En ny kommune vil gi økt styrke til å utvikle gode og attraktive lokalsamfunn med vekst i befolkning og næringsliv. Andre kommuner vokser mer og i tillegg posisjonerer de seg nå gjennom kommunereformen til å bli sterkere stemmer i Trøndelag. Dette må Bjugn og Ørland møte offensivt på vegne av våre innbyggere.

4. Bjugn og Ørland vil nå intensivere arbeidet for å forhandle fram en løsning for en ny kommune. Ordfører, varaordfører, opposisjonsleder, rådmann og representant for tillitsvalgte, til sammen 5 pr kommune, utgjør forhandlingsutvalget fram til kommunestyrene fatter vedtak om forhandlingsutvalg. Sak om oppstart av arbeidet og en plan for rask framdrift, vil så snart som mulig bli lagt fram for politisk behandling. En avtale bør være ferdigforhandla innen utgangen av april 2016.

5. Bjugn og Ørland ønsker god innbyggerinvolvering i dette arbeidet. Innbyggerne skal på ulike måter bli involvert og få sagt sin mening. Gjennomførte innbyggerundersøkelser viser at et klart og stabilt flertall av innbyggerne i begge kommuner ønsker en sammenslåing.

6. Kommunestyrene fatter endelig beslutning innen 1. juli 2016 (i tråd med Stortingets tidsplan). Krav til kommunenes vedtak fra Regjeringen, er å svare enten ja eller nei til kommunesammenslåing. Selve arbeidet med å skape en ny kommune vil skje etter 1. juli 2016 og fram til iverksetting av ny kommune.

7. Bjugn og Ørland er enige om at en vellykka prosess videre handler om god samhandling mellom mennesker, bygd på tillit, felles mål og en prosess som oppleves som inkluderende og raus.

8. Plattformen for de videre forhandlingene mellom kommunene bygger på:

-Vedtatt intensjonsavtale mellom Bjugn og Ørland pr juni 2015.

-Ønske om å styrke og tilby tjenester der folk bor.

-Ønske om å styrke både lokalsamfunnene og Botngård/Brekstad som tettsteder.

-Styrke samhandlingen i tjenesteproduksjonen.

-Utløse synergier som kan styrke tjenesteproduksjonen.

-Finne en rimelig fordeling av oppgaver mellom dagens Bjugn og Ørland.

-Ansatte er den viktigste ressursen kommunene har og de skal involveres i prosessen».

Les også: Innbyggerne sier ja til å bli Ørland