Som regel er de fleste internasjonale festdager, for slikt er det jo selvfølgelig amerikanerne som bestemmer, i alle fall i følge dem selv. På mandag er det duket for Internasjonal Bageldag.

For de som ikke riktig vet hva dette er kan det enkelt forklares som en smultring som først er kokt i vann og så stekt i ovn. De fleste vil muligens assosiere bagels med det jødiske miljøet i New York og TV-serien Seinfeld.

Hvor bagels først ble lagd er det stor uenighet om, jeg fant en artikkel på Internet som påstår at bagels først ble lagd av Baglerne som ledet opprøret mot Håkon Håkonsson. Grunnen til at Birkebeinerne klarte å komme seg unna med unge kong Håkon da de flyktet fra Lillehammer til Rena var etter sigende at baglerne ble forsinket fordi de måtte bære med seg nisten på skistavene.

Dette er selvfølgelig rent oppspinn! Bagelen er opprinnelig fra Krakow i Polen, men man finner varianter flere plasser i Øst-Europa. Det har lenge vært en tradisjon i det jødiske miljøet å lage bagels på lørdagskvelden. Det er ikke lov til å koke på sabbaten men bagels er enkle å gjøre ferdig når sabbaten endte.

I dag finner vi bagels over hele verden men spesielt i byer med en stor jødisk befolkning i USA, Canada og Storbritannia finner vi mange kafeer og lunsjsteder som serverer denne velsmakende spesialiteten.

Du trenger verken å reise over fjellet eller Atlanteren for å smake bagels. Du kan lage dem selv. Hele hemmeligheten ligger i at de blir kokt i brunsukret vann før de stekes i ovnen. Et lurt knep som de store bakeriene bruker er å lage damp inni ovnen før du baker. Plasser en panne med vann i ovnen mens den varmes opp slik at dampen dannes før du steiker bagelene.

Fine bagels

Denne oppskriften er stor nok til 24 bagels av bra størrelse. Bagels er fint å fryse ned. De blir faktisk ekstra lette og fine etter frysing hvis de varmes forsiktig opp.

50 gr. gjær

1 l. vann

4 ss. smeltet smør

4 ss. sirup eller sukker

3 ts. salt

Ca. 1,6 kg hvetemel

Til koking: 2 ss. brunsukker pr. liter vann

Smuldre gjæren i en bolle og hell på kaldt vann. Tilsett smør, sirup og salt. Bland inn det meste av melet til deigen slipper bollen. Dekk bollen med plast og la deigen stå i kjøleskapet 10-12 timer. Elt deigen og del den i 24 emner som trilles til runde tykke leiver. Klem et hull i hver leiv med tommelfingeren. Stikk pekefingeren inn i hullet og sving emnet slik at det utvider seg til en sirkel, nesten som en stor smultring. Legg bagels-ringene på bakeplaten med bakepapir under og la dem etterheve ca. 15 minutter. Kok opp vann tilsatt sukker i en vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen, la de koke til de flyter opp, snu dem og la bagelsene trekke i kokevannet 2-3 minutter. Legg dem tilbake på bakeplaten og steik de på 225 °C i 15-20 minutter.

Grove bagels

50 gr. gjær

2 dl. romtemperert vann

2 dl. mager yoghurt

2 ss. rapsolje

2 ts. brunt sukker

2 egg

400 gr. siktet hvetemel

200 gr. siktet speltmel

200 gr. sammalt rug, fin

100 gr. sammalt hvete, fin

1 ts. salt

Til koking: 2 ss. brunsukker pr. liter vann

1 eggehvite til pensling

1 dl. solsikkefrø eller linfrø

Rør gjæren ut i vann og bland inn yoghurt, olje, sukker og egg. Tilsett mel og salt, og arbeid deigen godt sammen til deigen er smidig. Dekk bollen med plast og la deigen stå i kjøleskapet 10-12 timer. Ta deigen ut og la den heve på et lunt sted i ½ time. Elt deigen og del den i 24 emner som trilles til runde tykke leiver. Klem et hull i hver leiv med tommelfingeren. Stikk pekefingeren inn i hullet og sving emnet slik at det utvider seg til en sirkel, nesten som en stor smultring. Legg bagels-ringene på bakeplaten med bakepapir under og la dem etterheve ca. 15 minutter. Kok opp vann tilsatt sukker i en vid kjele. Legg i 3-4 bagels om gangen, la de koke til de flyter opp, snu dem og la bagelsene trekke i kokevannet 2-3 minutter. Legg dem tilbake på bakeplaten, pensle med sammenpisket egg, og dryss med frø og steik de på 225 °C i 15-20 minutter.

Fyll for bagels

Bagels med kremost og røkt laks er en tradisjonell del av amerikansk jødisk matlaging. De kaller det ”lox and a schmear”. Bruk god tørrsaltet røykelaks og Philadelphia.

Pastrami er storfekjøtt som er saltet, tørket og lettrøkt. Det har lange jødiske tradisjoner og er perfekt til å fylle bagelen med. Masse pastrami og sylteagurk gir en ekte smak av 5th Avenue.

Tomat og mozzarella er også en god kombinasjon som er mye brukt i USA. Bruk de beste tomatene du kan få tak i og ekte bøffelmozzarella.’

Eller så har du selvfølgelig min favoritt som ikke akkurat tilfredsstiller det jødiske Koscher-kjøkkenet nemlig egg og bacon.

Jan Børge Harsvik