– Nordmenn setter til livs cirka 5000 tonn appelsiner i de to ukene vi i bransjen regner som påskeukene. Det vil si litt over en kilo hver, eller tre ganger så mye som ellers i året, sier informasjonssjef Hanne Linnert i Bama.

Påskeappelsinene hentes hovedsaklig fra Spania og er av typen Lane Late, en veldig saftig og søt appelsintype.

– Mye dårlig vær i Spania under årets dyrkingsperiode har gjort jobben vanskeligere enn vanlig, men produsentene våre står på og gjør en kjempejobb. Vi får nok appelsiner, og av den kvaliteten vi ønsker, sier Linnert.

Presset av klementiner

Selv om appelsin holder stand som nordmenns favorittsitrus, har den fått konkurranse.

– Appelsinforbruket gikk litt ned i 2009. Noe av forklaringen kan være at også klementiner nå selges hele året, akkurat som appelsiner, sier Linnert.

For nordmenn vil ha klementiner til påske også. Denne påsken øker Bama utsendelsen av klementiner til butikkene med hele 25 prosent fra i fjor, mens appelsiner går ned 3,7 prosent.

Men styrkeforholdet i høytiden er ennå nesten seks solgte appelsiner per klementin.

Vulkansk smak

Klassiske oransje påskeappelsiner får også økt konkurranse fra røde appelsiner, tidligere kjent som blodappelsiner. Hittil i år har Bama solgt 863 tonn av disse, en økning i salget på hele 57 prosent i forhold til samme periode i fjor.

– De røde appelsinene henter vi fra Sicilia, der de dyrkes i et område som ligger rett ved den sovende vulkanen Etna. Det spesielle klimaet her gir dem en helt særegen smak og aroma, sier Linnert.

Det røde pigmentet i de røde appelsinene gir dem ekstra høyt innhold av c-vitaminer og den sterke antioksidanten antocyanin.