Eieren av en Jämthund har meldt hunden savnet etter at den kom bort under en hyttetur ved Grøttingen i Åfjord i helga. Operasjonsleder Astrid Metlid ved Sør-Trøndelag politidistrikt sier at om noen observerer en hund som ferdes på egen hånd og paser til beskrivelsen, så kan da ta kontakt med politiet slik at den kan komme tilbake til sin rettmessige eier.

Jämthund er en spisshund som stammer fra Jämtland og er Sveriges nasjonalhund. Det er den største av de nordiske jakthundrasene, og den er trolig meget gammel av opprinnelse.

Jämthunden er kompakt, kraftig og stram å se til. Hodet er kileformet langt, tørt og relativt bredt med tydelig markert stopp, rett snuteparti og tørre lepper. Halen er høyt ansatt og middels lang, tykk og kraftig. Den bæres ringlet over ryggen.

Pelsen er lang og stiv med sorte tupper. Kort og slett på hodet og framsiden av beina. Lengre rundt halsen, på brysten, halen og baksiden av beina. Det er typisk for rasen å ha lys grå eller kremhvit farging på snutepartiet, kinnene og halsen.

Hannhundene blir ca. 57–65 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 30–35 kg. Tispene blir ca. 52–60 cm i skulderhøyde og veier gjerne omkring 25–30 kg.

Det vennlige og varsomme vesenet gjør den til en god familiehund. (Kilde: Wikipedia)