- Det blir rart å slutte som rådmann. Jeg har en del oppgaver enda, og styreverv og trapper ikke ned for fullt enda. Rådmann er en jobb hvor man jobber hver dag 24 timer i døgnet. Nå går jeg ned til vel en halvdags jobbing. Det blir bra, sier Snorre Glørstad på sin siste dag som rådmann i Ørland kommune.

Glørstad signaliserte tidlig at han ikke kom til å søke på jobben som prosjektleder for nye Ørland kommune.

Det er Emil Raaen som blir rådmann i nye Ørland kommune fra 1. januar 2020. Frem til det er Arnfinn Brasø konstituert som rådmann i dagens Ørland.

Glørstad sier han ikke ønsker å være noen sjuende far i huset, men følge med på utviklingen, det kommer han til å gjøre.

Toppsjef

I 2012 ble Glørstad rådmann i Ørland kommune. To år tidligere sluttet han på dagen som rådmann i Trondheim kommune etter at han ikke opplevde å ha tillit fra opposisjonspolitikere i kommunen.

Rådmannen er den øverste administrativt ansatte i en kommune, og på Ørlandet har Glørstad vært sjef for vel 400 ansatte.

- Det er klart det er vemodig å slutte som rådmann. Jeg har vært toppsjef i ganske mange år, og det blir en overgang. Å være rådmann er en ekstremjobb på godt og vondt, aller mest på godt, sier Glørstad.

- Det har vært så stor utvikling og så mye å ta fatt med og jobbe mot sammen med de dyktige ansatte og politikerne på Ørlandet. Det har vært en spennende jobb, men en krevende jobb som har tatt sin tid, sier han.

Ny kommune

Glørstad sier det på mange måter er riktig tidspunkt å slutte i stillingen.

- Man er inn i en ny fase der man tenker mer og mer på den nye kommunen. For en rådmann er det godt å gå av når situasjonen er som den er på Ørlandet, med veldig aktivitet og stor optimisme. Det er en fremtidsrettet kommune som bygger ut tilbudet med ny skole og idrettshall, sier den avtroppende rådmannen.

- Økonomien er på stell, og kjempebyks oppover på kommunebarometeret viser at vi driver fremtidsrettet tjenesteutvikling. Det er godt å gå av på mange måter. Det er tilfredsstillende å se at kommunen er på rett vei, sier Glørstad.

På grunn eller på tross av

Glørstad sier at han nylig leste i avisa at toppledere har mindre innvirkning på hvordan det går i en organisasjon enn tidligere forskning har vist.

- Når situasjonen er som den er i kommunen, kan man stille spørsmålet om det er på grunn av, eller på tross av rådmannen. Jeg er mer på den siste siden der. En kommune er et lag, og det er godt at vi har nådd mål sammen som lag.

- Tror på nye Ørland

- Om du var fem år yngre, ville du ønsket å være rådmann i nye Ørland kommune etter sammenslåingen?

- Om jeg hadde vært yngre hadde jeg gjerne vært del av den prosessen for all del. Jeg har veldig tro på nye Ørland kommune. Jeg tror det er et kjempeviktig grep som gir nye muligheter dagens to kommuner ikke har hver for seg, svarer Glørstad.

- Bjugn og Ørland er to kommuner i sterk vekst på Fosen som kan bli enda bedre sammen, for nye Ørland og for Fosen som region, fortsetter han.

Han sier at han kommer til å følge med på utviklingen selv om han selv trapper ned.

- Jeg følger med så til de grader. Det kommer jeg ikke til å slutte med, sier han.

- Ikke sjuende far i huset

Fosna-Folket spør om Glørstad har råd til sine to etterfølgere, først Arnfinn Brasø som er konstituert som rådmann frem til kommunesammenslåingen fra 2020, deretter den første rådmannen i nye Ørland, Emil Raaen.

- Jeg tror de er godt rustet til å håndtere det selv. Jeg avstår fra å gi dem noen direkte råd. De håndterer de posisjonene godt. Det de trenger minst er meg som en sjuende far i huset, svarer Glørstad.

Å være rådmann er en livsstil. Glørstads hjemmekontor i Trondheim har vært flittig i bruk seint og tidlig.

- Man er rådmann alle døgnets timer. Jeg ønsker Emil og Arnfinn lykke til med spennende jobber, sier Snorre Glørstad.

- Mulighetsrommet i dagens Ørland og Bjugn er veldig spennende!