- Det har tatt tid, men det har ikke stått på kommunen. Det har vært en frustrerende prosess med nye forventninger og pålegg underveis i prosessen i stedet for å ha en helhetlig prosess. Det blir komplisert når sektormyndighetene ikke opererer i takt, sier Ørland-ordfører Tom Myrvold (H) like etter at han har stått på stigtrinnet og hatt æren av å dra i spaken for seremonielt å tømme 18 kubikkmeter stein i Brekstadbukta.

24. mars i fjor overstyrte Kommunal- og moderniserningsdepartementet Fylkesmannen og godkjente utfylling i Brekstadbukta.

I oktober fikk Ørland kommune utfyllingstillatelse fra Fylkesmannen, men endringer i gjennomføring av tiltaket kom på ny høringsrunde i januar.

Nesten året etter KMD sa ja, begynte utfyllingen av bukta tirsdag denne uka.

Naturverdier

Myrvold er klar på at kommunen vil gå glipp av naturverdier på å fylle ut i fjærekanten i området.

- Vi må ha et helhetsperspektiv i kommunen. Vi ønsker på ingen måte å ta oss unødvendig mye til rette og har gjort en jobb for å balansere ulike hensyn, sier han.

Myrvold sier jordvern ved utfylling i stedet for å bygge ned dyrkamark for å få på plass industriområde er et viktig hensyn.

- Vi har miljørådgivere i kommunen for å ha den kompetansen vi trenger for å forvalte de store naturverdiene i kommunen på en god måte. Det er ganske unikt for en kommune på vår størrelse, mener ordføreren.

Trinn to

Myrvold sier han tror det er relativt få år før kommunen vil begynne med trinn to for utfylling i bukta.

- Det er nok ikke den siste utfyllinga av Brekstadbukta som starter her i dag. Det er krav til 90 prosent utnyttelse av denne delen av utfyllinga før neste trinn starter. Det tror jeg mange vil se kommer overraskende raskt, om relativt få år, sier han.

- Dette vil gagne hele nye Ørland kommune.

Store mengder stein går med. Her fra den aller første fyllingen. Foto: Jakob Ellingsen

5000 lastebillass

Det er 90 000 kubikkmeter med masse som skal brukes for å fylle ut de 30 000 kvadratmeterne i bukta.

Først skal det ytre perimeteren for utfyllingen, en såkalt sjeté fylles ut, før området innenfor gradvis fylles.

Hele utfyllingen skal være gjennomført før 1. august i år.

- Det er rundt 5000 lastebillass det tar for å fylle ut alt, sier anleggsleder Per Ola By i Johs. J. Syltern, som står for utfyllingen.

Den lokale entreprenøren fra Åfjord vant anbudskonkurransen foran tre andre deltakere.

Stein fra Bjugn

Entreprenøren fra Åfjord som bygger på Ørlandet kommer for det aller meste til å kjøpe steinen til utfylling fra Bjugn.

- Det vil være oppe i 15-20 mann som jobber på prosjektet på toppen. Det blir dårlig butikk av døgnmulkt, så vi skal bli ferdig til 1. august som avtalt, sier By.

- Det er flere som bør få med seg at stein er en ressurs. Det er det absolutt, men mange tenker ikke på det. Vi som etter hvert har brukt mye stein har nok et litt annet forhold til det, sier anleggslederen.

Rundt 5000 lastebillass med stein skal tømmes ut i Brekstadbukta før de 30 000 kvadratmeterne med ny landjord er ferdige. Foto: Jakob Ellingsen

Trafikk

By forteller at det vil bli steintransport mellom Bjugn og Brekstadbukta fire dager i ukene fremover, mandag til torsdag.

- All steintransporten vil gå hit, sier By og viser til området på vestsiden av Brekstadbukta like over veien for Libra-senteret.

- Det gjør at vi unngår å kjøre stein gjennom boligfelt, legger Øyvind Brekstad, som er byggeleder i Ørland kommune til.

Hovedoppgave

Ole Jørgen Grøtting i Syltern skal skrive hovedoppgaven sin om utfyllingsprosjektet etter å ha gått teknisk fagskole i to år.

- Det blir spennende, sier Grøtting.

- Han kan alt om prosjektet og vil være på plassen hver dag. Om noe går galt på grunn av prosjektering, så er det han man skal skylde på, fleiper By om sin kollega.

Risiko

Ørland kommune bruker penger fra tomtesalg til Forsvarsbygg for områder der det skal bygges forsvarsboliger i Brekstad sentrum til utfyllingen av Brekstadbukta.

- Vi har bevilget 15 millioner kroner til å sette i stand området. Vår strategi er at alt skal være ferdig utviklet, ikke bare ferdig regulert. Vår erfaring er at det er mye enklere å få solgt tomter og få i gang aktivitet når alt er klart til å bygge, sier Myrvold.

- Det er en risiko ved det, men jeg tror det er en strategi jeg tror flere i regionen vil velge, sier Tom Myrvold.