Om situasjonen blir alvorlig, vil ikke Forsvaret kunne stå mot før bistand fra allierte er på plass, mener Storberget.

– Det er derfor vi mener det er maktpåliggende å satse med en gang, sier Storberget

– Hva kan konsekvensen for Norge bli dersom regjeringen ikke tar kommisjonens anbefaling om et stort forsvarsløft på alvor?

– Det er en egen galakse med galopperende utgifter knyttet til forsvar og beredskap. Men vår oppgave har vært å finne ut hva vi har behov for, og hva det koster. Da sier det seg selv at når kommisjonen har beskrevet en sikkerhetspolitisk situasjon som vi ser på som alvorlig i et ti- til tjueårsperspektiv, så vil jo det kunne innebære betydelig usikkerhet og sikkerhetssvikt om man ikke går i den retningen.

Men forsvarsminister Bjørn Arild Gram (Ap) vil ikke forplikte seg til økte bevilgninger.

– Det er et stort alvor som er beskrevet her i dag. Denne rapporten skal vi gå grundig gjennom, så jeg vil ikke gi min vurdering nå, men vi kan ikke bare bevilge oss ut av de utfordringene vi har. Vi må sikre at ressursene vi bruker, blir brukt effektivt og smart.

– Men jeg er enig med Storberget i at det er behov for et betydelig økonomisk løft. Regjeringens hovedsvar på kommisjonens rapport vil komme gjennom fremleggelsen av langtidsplanen for Forsvaret neste år, og gjennom de årlige budsjettene, sier Gram.