Åfjordingene Isak Gilde og Harald Rømma har akkurat ankommet eksotiske Madagaskar, hvor de skal tilbringe de neste syv månedene.

Under oppholdet skal de bo og jobbe på en landbruksskole i nærheten av hovedstaden Antananarivo på Madagaskar. Øya videregående skole har nettopp tatt i mot seks elever fra Madegaskar i bytte.

– Vi skal bo på internat og delta i gårdsarbeidet på linje med de andre elevene, sier Harald.

Gassisk kultur

– Vi drar dit først og fremst for å bidra, og for å se andre mennesker. Vi har et ydmykt forhold til å oppleve den gassiske kulturen, sier Isak.

De har nettopp gjort ferdig et seks ukers forkurs i Mandal der de lærte om språk og kultur. På Madagaskar har de fransk som fremmedspråk, og det passer de to guttene ganske dårlig.

– Ingen av oss har hatt fransk, men oppholdet på Madagaskar starter heldigvis med et språkkurs, forteller de to.

Derfor drar de

Ungdommene er del av en kontigent på seks fra Norge som deltar i et utvekslingsprosjekt i regi av Green Network og Fredskorpset. Isak Gilde og Harald Rømma har, sammen med Eirin Harbak, som også skal være med på turen, vært elever ved Øya videregående skole på Kvål. Skolen er drevet av Normisjon og utvekslingsprogrammet er derfor del av en lang tradisjon med misjon og bistand til øylandet på afrikas sørøstre kyst. Når de kommer tilbake etter syv måneder følger nye seks uker med etterkurs i Mandal.