Nylig skrev Linda et facebookinnlegg som starter slik: «Kjære alle enslige, gamle, unge, ja alle som føler seg ensom; JEG vil invitere dere hjem til mitt hus på julaften.»

Har tenkt på det lenge

Linda har to barn som i år skal feire jul hos sin far, og i huset på Uthaug blir det da tomt og stor plass til å ta i mot gjester. Selv har Linda både mor, far og fosterforeldre hun kan feire jul sammen med, men i år ønsker hun heller å invitere folk hjem til seg, og håper at det kan være et positivt tilbud til noen som ønsker seg noen å feire jul med.

- Den første jula uten ungene var et mareritt. Nå skal ungene for andre gang feire jul hos sin far, og jeg har lenge tenkt at det sikkert er mange som feirer alene. Nå vil jeg invitere de som sitter alene hjem til meg, så kan vi feire jul sammen i stedet, sier Linda.

Hun er sikker på at det er flere som sitter alene som kunne tenke seg å feire sammen med noen, og håper at folk som ikke selv ønsker å være alene på julaften vil ta kontakt.

- Kanskje er det noen som har en nabo som de vet er ensom, eller det kan være aleneforeldre eller tilflyttere som har langt å reise hjem for å feire jul med sine. Kanskje er det noen av flyktningene som ønsker å oppleve en norsk julefeiring, døra mi er åpen for alle, ung som gammel, sier Jøssund.

Ta kontakt

Linda ser ikke bort fra at dette kan bli en egen tradisjon, og tenker at dersom det kommer noen for å feire jul i år, så kan de komme tilbake også neste jul når ungene er hjemme.

- Jeg håper at dersom noen kjenner at dersom dette er noe de kunne tenkt seg å delta på, så tør de å ta kontakt, på vegne av seg selv eller noen andre, sier Linda, som også har tenkt å kontakte eldresenteret for å høre om det kan være noen der som ønsker å være med.

Ideen har hun hatt lenge, og hun har sin bestefar Paul Margido Halsen i tankene når hun nå åpner hjemmet sitt til jul.

- I mange år har jeg slitt litt med dårlig samvittighet ovenfor alle de som sitter alene dag ut og dag inn. Bestefar døde for åtte år siden, den siste jula han levde så satt jeg og han sammen og spiste. Jeg vet han hadde mange ensomme dager etter at bestemor gikk bort, og jeg vet det er flere som sitter med den samme ensomhetsfølelsen. Kanskje er ikke jula og høytida verre enn andre dager for de som virkelig er ensomme, men jeg ønsker i alle fall å åpne for å feire jul sammen med noen, bli kjent og skape nye relasjoner, forklarer Linda.

Håper på fullt hus

Selv vil Linda lage mat, ordne med juletre og pynt, og være behjelpelig med skyss både til og fra om noen skulle ha behov for det. Sin bestefars seilaks har hun også tatt opp produksjonen av til jul.

- Og dersom det er noen som ikke spiser svin, så vil jeg også servere annen mat, blant annet elgkjøttkake. Kanskje er det noen som også vil bidra med matlagingen selv eller ta med seg noe fra sin egen tradisjon, da er de selvsagt hjertelig velkommen til å gjøre det, sier Linda.

Hun har tenkt på det meste, og håper på fullt hus julaften. Om det blir tre stykker eller femten stykker, spiller ingen rolle.

- Jeg har plass til femten stykker rundt bordet, og håper på fullt hus. Jeg håper at folk ikke er redde for å ta kontakt. Jeg forventer ikke noe tilbake, men ønsker rett og slett bare å åpne for at flere kan komme sammen, spise god mat, «jabbe skit» og ha noen å ha det trivelig med på julaften. Ønsker noen å ta en akevitt til julematen, og skal de selvsagt også få det. Jeg har også et gjesterom ledig om noen har behov for det, sier Linda.