- I kommuneplanen er et landbruksområde på Storfosna gods regulert som boligfelt. Ønsket er å regulere et tilsvarende område på Fosenfjellet for boliger og regulere dagens boligområde til landbruks- natur- og friluftsformål (LNFR-formål), sier Berit Moen, som er prosjektansvarlig for reguleringsarbeidet i Kystplan as.

Et område på 148 dekar ved Storfosna Gods er i dag regulert som boligområde.

På tirsdag skal representanter for godset og Ørland kommune etter planen ha et oppstartsmøte for planer om å regulere et område på 156 dekar på Fosenfjellet lenger sør til boliger i stedet.

I bytte skrotes boligplanene i dagens boligfelt og området reguleres tilbake til landbruksområde.

Positivt signal

Etter oppstartsmøtet med kommunen, vil Kystplan varsle naboer, interessenter og de ulike myndighetene som skal ha anledning til å uttale seg om tanker rundt mulig nytt boligfelt.

Planutvalget i Ørland kommune har allerede fattet et vedtak om planene. I den saken anbefalte administrasjonen at arbeid med reguleringsplan ikke bør startes opp før et endelig vedtak om bygging av tunnel, og en avklaring av arealdisponering i en overordnet plan.

I sitt vedtak ser planutvalget bort fra det rådet. De aksepterer enstemmig at forslagsstilleren går videre med arbeid for å regulere området på Fosenfjellet til boligformål, men forutsetter at det byttes med det eksisterende boligområdet, slik at det totale boligarealet ikke endres vesentlig.

Tunnel

Rådmannen bemerker i sitt saksframlegg til planutvalget at realisering av Ørland kommunes planer om tunnel mellom Storfosna og fastlandet er «usikker».

«Det vil imidlertid sikkert ta 2-3 år fra et endelig tunnel-vedtak til tunnelen er realisert, og det vil da være mulig både å få vedtatt en overordnet plan, og en reguleringsplan.» heter det i saksframlegget.

Det foreslåtte nye boligområdet på Fosenfjellet vil ligge nært en mulig tunnelåpning til fastlandsforbindelsen.

- Vi er avhengige av tunnelen for at området blir attraktivt nok til å realisere, sier Øyvind Christensen, som eier og er ansvarlig for Storfosna Gods.

Reguleringen tunnel og påfølgende vei på Storfosna ligger inne i reguleringsplanene for Ørland kommune som en lang rød strek. Boligområdet Storfosna Gods ønsker å regulere tilbake til landbruksformål er markert i gult i plankartet. Foto: GEOVEKST og Statens kartverk

-Se sjø langs kysten

Christensen sier at en beliggenhet på Storfosna med fastlandsforbindelse utenfor støysonene kan være attraktivt for mange tilflyttere, ikke minst de som jobber på flystasjonen.

- Med tunnel vil det ta 10-12 minutter til flystasjonen. Det er min personlige oppfatning at om man bor på kysten, så ønsker man å se sjø. Derfor ønsker vi byttet. På Fosenfjellet ser man leia, man ser innløpet til Trondheimsfjorden, og solnedgang i sjøen. Det gjør man ikke fra dagens boligområde, sier han.

- I dag bor mange urbant. Man må ha et skikkelig godt tilbud for å lykkes med å få unge folk til å flytte ut av storbyene. Dette er et ordentlig interessant område, sier Christensen.

Fastboende og rekreasjon

Det er ikke fulldyrka mark i området som muligens blir omregulert til boliger på nordsiden av Fosenfjellet.

I dag brukes Fosenfjellet til rekreasjon. Christensen sier det først og fremst er lenger sør en det tiltenkte boligfeltet.

- Om dette prosjektet skal lykkes, må vi legge til rette for båter, rekreasjon på land og fasiliteter, sier han.

Etter skissen til oppstartsplaner kommune og Storfosna gods skal diskutere, vil det være sannsynlig å realisere det nye boligområdet i flere etapper.

- Med tunnel er tanken fastboende. Det er vanskelig å si hvor stor tilflyttingen til Ørlandet med flystasjon og all aktiviteten blir, men når tunnelen er klar må boligtilbudet på Storfosna også være klart, sier Christensen.

Før oppstartsmøtet har Kystplan As skissert et forslag til hvordan det kanskje vil være mulig å organisere boligområdet på totalt 156 dekar. Det vil være aktuelt med utbygging i flere etapper. Foto: Kystplan As

Naturen

Christensen sier han tror det er kjempeviktig å spille på de naturgitte forutsetningene på Ørlandet og langs kysten.

- Med støysonen og utviklingen som skjer nå, kom tankene om sentrumsnære hus i sjøkanten. Det er verdt å bruke noen hundretusener på en planprosess for å se hva som er mulig, sier han.

- De store investeringene kommer ved en realisering og boliger bygges. Det ligger frem i tid, sier Øyvind Christensen.