Rettsforliket som sikrer at fiskeretten kommer allmennheten til gode, gjelder forvaltning av strekninger i Norddalselva og Stordalselva som en enhet. Ett og samme lag eller organisasjon skal stå for fiskekortsalg og forvaltning inkludert oppsyn, av nedre deler i elvene i tråd med gjeldende lover og forskrifter.

To tilbydere med relevant erfaring fra disse vassdragene har stilt seg til rådighet også i 2009.

For kommunen som har det overordnete forvaltningsansvaret skaper det hodebry at interessentene søker på svært ulikt grunnlag.

Norddalen Elveeierlag som i mange år tidligere har forvaltet Norddalseleva, stiller seg i år positiv til å administrere fiskekortsalget (kanalisert gjennom MX Sport) på de aktuelle strekningene i begge elvene.

Åfjord og Roan Reiselivsforum vil også i år forvalte den samme strekningen av Stordalselva – men vil ikke involvere seg i Norddalselva.

Reiselivsforumet med 32 medlemsbedrifter legger vekt på betydningen av samspillet mellom fiske og turisme i Åfjord. Forumet legger opp til videreføring av halvdøgnskort i perioden 15. juni til 15. juli. Argumentasjonen for dette er at flere slipper til, og at en oppnår bedre tilrettelegging for turisme. Reiselivsforumet er av den oppfatning at dette ikke går ut over beskatningen.

Norddalen Elveeierlag ser betydningen av å ha likt forvaltningssystem for hele vassdraget. De ønsker blant annet flat pris på fiskekort for nordre og søndre side i Stordalselva, i henhold til rettsforliket. Laget vil i motsetning til Åfjord og Roan Reiselivsforum kutte ut ordningen med halvdøgnskort.

Tidsklemme

Rådmannen innstilte på å inngå avtale med Norddalen elveeierlag om forvaltning av hele rettsforliket. ( strekningene i begge elvene jour.anm. )

Formannskapet behandlet saken forrige uke. På grunn av flere uavklarte forhold og fordi fiskesesongen nærmer seg med stormskritt, valgte politikerne å videreføre avtalene fra i fjor med de nevnte forvalterne. Ordfører Vibeke Stjern la fram følgende forslag til vedtak:

1. Strekningene i rettsforliket forvaltes i 2009 som i 2008 ved å videreføre avtaler fra sesongen 2008.

2. Rådmannen legger frem ny sak for formannskapet før utgangen av 2009 for å oppfylle betingelsene om felles forvaltning av strekningene i rettsforliket.

3. Formannskapet skal få seg forelagt grunnlaget for innhenting av tilbud i forkant av arbeidet med å finne den beste forvalteren av rettsforliket. Innhenting av tilbud skal foregå blant de som forvaltet elvene i 2009 og eventuelt andre som oppfyller kravene til å få forvaltningsansvar.

Forslaget ble enstemmig vedtatt.