Det utenlandske selskapet Calexco, med ukrainske eiere, har i praksis hatt kontroll over NorYards Fosen siden i vår. Nå er det derimot helt slutt på norsk eierskap i verftet, etter at Bergen Group solgte sine 30 prosent av NorYards-aksjene. Rissa-ordfører Ove Vollan har tro på de utenlandske eierne.

- Det viktigste er at vi har riktig eier, ikke at eieren er norsk. De ukrainske eierne har vist at de tenker langsiktig.

- På hvilken måte har de vist det?

- Både på investering- og finansieringssiden. De vet at dette er en bransje som går i bølger, men det er klart at på sikt må de tjene penger. Nå er det viktig å få nye oppdrag, og det vet jeg at det jobbes godt med, sier Vollan.

Offshore-satsing

Han har selv jobbet vet verftet i Rissa.

- Norsk arbeidskraft er ikke akkurat billig sammenlignet med andre land. Hvorfor tror du ukrainerne er interessert i verftet i Rissa?

- De er veldig ivrige på å komme seg inn på offshore-markedet i Nordsjøen og i resten av verden. På verftet i Rissa har de en enorm kunnskap på dette området både når det gjelder skipsbygging og utrustning, påpeker Vollan.

- Ikke stor forskjell

Leder i Rissa utvikling Olbert Aasan har også stor tro på satsingen til de ukrainske eierne.

- Dette er spennende. Mitt inntrykk er at disse eierne vil noe fremover. Jeg tror ikke det er så stor forskjell på om eierne er norske eller utenlandske. Calexco har en kapital i bunn som gir en styrke til videre satsing, sier han.

Aasan påpeker også at ukrainerne har som mål å satse mot offshore.

- Rissa-verftet har rykte på seg for å levere kvalitet. Jeg har stor tro på fremtiden, sier han.