Landbrukskontoret i Ørland/Bjugn advarer nå spesielt alle som bruker det populære turområdet i Austråttlunden. Der er det i år en meget stor oppblomstring av hvit fluesopp, en av landets giftigste sopper.

- Om barn rører soppen, og deretter putter fingrene i munnen er det nok til at de kan bli syk, sier soppkontrollør Gørild Ulleberg.

- Kan forveksles

Hun kommer også med en advarsel til de som skal ut og plukke sopp. Hvit fluesopp kan forveksles med spiselige hvite sjampinjonger, eller unge hvite røyksopper.

- Soppsesongen har nettopp startet. Denne soppen er så giftig at det medfører fare å ta på den, forklarer soppkontrollør Ulleberg. Det var under en runde på turstien i Austråttlunden hun ble klar over de uvanlige mengdene av soppen.

Leversvikt

Oppblomstringen av den livsfarlige soppen i Austråttlunden er så spesiell, at Ulleberg varslet landbrukskontoret. Nå har landbrukskontoret laget plakater, der folk blir advart på det sterkeste mot å plukke eller berøre soppen.

En svært liten mengde av hvit fluesopp kan gi alvorlig forgiftning. Etter minst 6 – 12 timer, ofte først etter ett til to døgn, får man kraftig diare, magesmerter og oppkast. Alvorlig forgiftning fører til leversvikt og kan også gi nyreskade. Skulle man bli forgiftet må man søke akutt hjelp på nødtelefon 113.