Det er en gledens dag som markeres med kake hos Fosseng Treindustri i Lysøysundet i Bjugn. Representanter fra NHO, Nav og Sava AS har kommet på besøk for å feire det nyeste tilskuddet i bedriften, Ronald Mortensen fra Bjugn.

Kontrakt i boks

Etter å ha blitt utplassert hos Fosseng Treindustri på arbeidstiltak gjennom Nav i september i fjor, har Ronald nå fått lærlingkontrakt i bedriften. Kontrakten varer ut august 2021.

For kun kort tid siden stod Ronald utenfor arbeidslivet.

– Jeg er utdannet lærer og jobbet lenge som det, blant annet i Levanger og Verdal, forteller han.

Ble sykemeldt

Etter hvert ble arbeidsmengden større og større, samtidig som trebarnsfaren jobbet som musiker på fritida. Etter en stund sa det stopp.

– Jeg sprang på den berømte veggen. Jeg sykemeldte meg, og trodde jeg skulle komme meg på beina igjen etter noen uker. Halvannet år senere var jeg fortsatt sykemeldt, forteller han åpenhjertig.

– Det kom som et sjokk på meg. Jeg var vant til høyt tempo, sier Ronald.

Ga ikke opp

Ronald dro flere ganger til legen, overbevist om at han var blitt syk.

– Det lignet veldig på symptomene på utmattelsessyndromet ME. Det kan best beskrives som å være felgkjørt uten å ha løftet en eneste finger, forklarer han.

Selv om det så aldri så mørkt ut, forteller 49-åringen at han aldri klarte å innfinne seg med et liv som uføretrygdet.

– Jeg ville ikke være hjemme resten av livet. Heldigvis er jeg ganske sta, og visste at jeg måtte pushe meg selv for å få det til.

Kartlegging

Sammen med Kathrine Skjærvik i Nav og Hans Jørgen Lysø i den kommunale bedriften Sava AS fikk Ronald hjelp til å finne veien tilbake til arbeidslivet.

– Under kartlegginga fortalte Ronald at han hadde hatt en drøm om å jobbe med trearbeid, sier Lysø.

Lysø jobber med å gi tilrettelagt arbeid, kartlegging og opplæring for mennesker med ulike bistandsbehov i Sava. Bedriften er tiltaksarrangør for Nav.

Trenger folk

Derfra var veien kort til utplassering hos Fosseng Treindustri AS, en bedrift som også tidligere har tatt i mot flere personer med behov for arbeidstrening.

– Vi har stort behov for arbeidskraft som det ikke er enkelt å få tak i lenger. Derfor synes vi dette er ei kjempeordning. Det koster oss ingenting, og da er det lettere å si ja, sier Bjørn Strand i Fosseng Treindustri AS.

Varm velkomst

Bedriften produserer blant annet trapper, bord og innredninger. For Ronald har det vært ei bratt læringskurve, til tross for at han har snekret en del tidligere.

– Det vi driver med her er noe helt annet enn å sette opp en levegg eller bygge en platting, sier Ronald og forteller at han alltid har hatt stor interesse for faget.

På Fosseng Treindustri AS har han blitt godt tatt imot.

Riktig innstilling

– Bjørn er en trivelig kar. Han har latt meg prøve meg fram, sier Ronald.

Som arbeidsgiver var det viktig for Bjørn at Ronald hadde riktig innstilling.

– Ronald er blid og positiv, og når han i tillegg står på, da har man kommet langt i min bok. Dessuten passer han godt inn med resten av de ansatte, sier Bjørn.

Bedriften har totalt ni ansatte.

Døråpner til arbeidslivet

Fosseng Treindustri AS får skryt fra regionsansvarlig i NHO, Janne Krohn-Hansen. Hun mener samarbeidet mellom Nav, Sava AS og Fosseng Treindustri AS er et eksempel til etterfølgelse.

– Vi drifter nå et prosjekt der vi har som mål å mobilisere bedrifter til å være døråpnere for de som står utenfor arbeidslivet. Vi ønsker å gi anerkjennelse til de bedriftene som bidrar til den store dugnaden, sier Krohn-Hansen.

Føler seg heldig

Med lærlingkontrakt i hånda og full jobb igjen, er målet at Ronald skal ha fagbrev som industrisnekker innen 2021.

– Jaggu har jeg vært heldig. Jeg har hatt maks hell i uhell, sier han.

Han har vært åpen om den tøffe tida blant annet på Facebook.

– Jeg har fått meldinger fra folk som føler på det samme jeg gjorde. Mange tror de er alene om å gå hjemme og slite med å komme tilbake til arbeidslivet. For meg er det viktig å få fram at det er mulig å endre det, med litt hjelp, sier Ronald.