- Når denne saken er avgjort, tror jeg mye annet vil falle på plass i sammenslåingsprosessen, sier varaordfører Finn Olav Odde (Sp) i Ørland kommune under debatten i fellesnemnda for nye Ørland kommune torsdag ettermiddag.

Politikerne vedtok i møtet torsdag 23. november en fordeling av oppgaver i to rådhus, i hvert sitt kommunesenter.

Med ett rådhus i kommunesenteret Brekstad, og ett rådhus i Botngård er senterstriden løst.

Forløsende faktor

- Vi trenger å få landet dette nå. Om vi får landet dette, vil det være en forløsende faktor videre. Når den nye kommunen er konstituert, vil den styre seg selv og vi må ha tillit til at den forvalter dette på en god måte fremover, sier Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap), som er nestleder i fellesnemnda.

I sitt vedtak legger fellesnemnda intensjonsavtalen fremforhandlet i 2016 til grunn, men har gjort justeringer for å imøtekomme utfallet av folkeavstemningene om avtalen, der innbyggerne i dagens Ørland kommune sa nei, og bjugningene sa ja.

- Jeg har hele tiden sagt at vi må ha med den andre avtalen, sier Odde.

Han henviser til intensjonsavtalen fra 2014 der Brekstad var skissert som kommunesenter. Den intensjonsavtalen sa ørlendingene ja til, og innbyggerne i Bjugn sa nei i sin folkeavstemning.

- Jeg føler nå at vi har fått med mye av tankene fra den avtalen inn i forslaget nå. Jeg har trua på dette, fortsetter Odde.

Les mer: Astad og Grøntvedt om senterløsningen.

Detaljer

Leder i fellesnemnda, Ørland-ordfører Tom Myrvold (H), sier i debatten at han synes det er viktig å få på plass en overordnet ramme for oppgavefordelingen nå.

- Så vil vi få mer detaljerte svar om akkurat hva som kommer hvor etterhvert, sier han.

Bjugn-rådmann Emil Raaen understreker at fordelingen av tjenester ikke endres av kommunesammenslåingen.

- Vi bruker godt over 80 prosent av kommuneøkonomien på tjenesteproduksjon. Tjenestene skal ligge der di gjør i dag. Ingen skal sies opp som følge av kommunesammenslåingen. Vi skal heller ikke bygge nye bygg som følge av kommunesammenslåingen, sier han.

- Dette er en fordeling som er adekvat så vi slipper ekstrakostnader ved sammenslåingen, sier rådmannen.

Mest mulig enstemmig

- Jeg håper i størst mulig grad på et enstemmig vedtak. Det tror jeg den nye kommunen trenger, sier Undertun.

Det gikk ikke helt, men med 38 mot to stemmer vedtok fellesnemnda den nye senterløsningen.

Marit Sletten (H) fra Ørland var blant de to representantene som stemte mot.

- Jeg foreslår at vi setter ned en arbeidsgruppe for å gjennomføre en faglig utredning av oppgaveplassering og kommer tilbake til fellesnemnda med resultatet av arbeidet, sier Sletten.

Bjørnar Dahlberg fra Ørland Fremskrittsparti var den andre som stemte imot. Han kom også med et forslag på egne vegne, med henvisning til at innbyggerne i dagens Ørland kommune sa nei til intensjonsavtalen som fellesnemnda nå har lagt til grunn for fremtidens kommunesenter.

20 år

Bjugn-ordfører Undertun sier det er umulighetens kunst å kunne lande på en balansegang som er helt riktig.

- Dette er en mulighet til å lande en uenighet som har pågått i 20 år. Jeg tror vi må ha tiltro til at den nye kommunen også finner gode løsninger i arbeidet fremover, sier han.

Formalitet

De to kommunestyrene i Ørland og Bjugn skal nå behandle saken individuelt og fatte likelydende vedtak for å formalisere beslutningen fellesnmenda har gjort i dag. Det vil etter planen være gjennomført i midten av desember.

Fellesnemnda består av 20 av kommunestyrerepresentantene fra hvert av kommunestyrene. Dersom representantene stemmer likt i sine kommunestyrer som de har gjort i fellesnemnda, vil løsningen bli vedtatt av begge kommunestyrene med god margin.