Den siste uken har en bjørn drept minst fire sauer på Fosen. Fylkesmannen innvilget fredag kveld fellingstillatelse, og frem til fredag klokken 12.00 er jegerne ute i felten i et forsøk på å felle bjørnen.

Drapene

Den første sauen ble drept ved Grønlia i grenseland mellom Åfjord og Verran mellom søndag og onsdag for en uke siden. Fredag ble to av Eivind Myklebusts sauer funnet drept av bjørn ved Krokvatnet i Indre Fosen kommune. Lørdag ble ytterligere et sauekadaver funnet på innmark på Bergmyran i Skaugdalen.

Merket

Myklebust sine sauer er alle merket med en chip. Chipen sender signal to ganger i døgnet, men dersom en sau blir liggende urørlig i to timer, sender den dødssignal. Det var dette som skjedde fredag forrige uke. Det var tidligere antatt at begge Myklebusts sauer ble drept av bjørnen torsdag, men nå viser loggen fra senderne noe annet.

- Vi fikk kun dødssignal fra én av de to drepte sauene på fredag. Sauen det ikke kom signal fra, ble liggende død oppå senderen. Vi har nå fått hentet inn dato fra senderen, og det viser at den ene sauen døde tirsdag klokken 14.00, mens den andre døde torsdag klokken 21.00, forteller bonden.

Mangler signal

Myklebust har derfor en teori om at bjørnen først var på Krokvatnet tirsdag, og at den deretter dro ned til Bergmyran før den returnerte til Krokvatnet igjen.

- Tror du bjørnen fremdeles er på Fosen?

- Det er forferdelig vanskelig å si. Så lenge vi ikke finner nye kadaver, er det umulig å si, påpeker han.

Kartet viser tidspunktet bjørnen kan ha drept sau på de forskjellige stedene. Noen tidspunkt er litt annerledes sammenlignet med tidligere antagelser. Årsaken er nye logger samt et vitne som kan ha hørt sauedrapet på Bergmyran.

Myklebust forteller videre at han nå ikke får signal fra fire-fem sauer.

- De skal jo sende signal hver 12. time, og vi har ikke fått signal fra mellom den 8. og 10. juni. Vi har folk ute som leter etter sauene i dag. Det hender at sauene kan være utenfor dekningsområdet, men ikke i en hel uke, påpeker han.

Ingen bjørnetegn

Myklebust forklarer at det er en vanskelig jobb å finne kadavrene når de ikke har noen sendersignal å gå etter.

- Men det var nylig åtte ørner over kadavrene ved Krokvatnet, så vi kan se etter sånne tegn for å finne dem, sier han.

Tore Solli i Indre Fosen kommune opplyser tirsdag ettermiddag at jakten på bjørnen fremdeles er uten resultat.

«Det er ingen tegn til bjørn eller nye kadaver», sier han.

Solli er kjent med at bøndene frykter at det kan være flere kadaver som ikke er funnet.

Les mer om saken:

Kristin (14) får frysninger etter at bjørn drepte sau i nabolaget.

Raser mot bjørnejakt.

Ola var hjemme da bjørnen drepte sau ved huset.

Nå er bjørnejegerne i felten.

Fylkesmannen har gitt fellingstillatelse på bjørn.

Eksperten: Slik kan bjørnen bevege seg.

Flere mener å ha hørt bjørn på Fosen.