Etablering av Norges nye kampflybase på Ørlandet vil medføre et betydelig økt støynivå i flere av verneområdene. Derfor har fylkemannen i Sør-Trøndelag bedt om å få vurdert naturverdiene i tre nye områder. Det er arealene sørvest for Hovsfjæra og arealene øst for Innstrandfjæra i Ørland kommune og Neslandfjæra i Bjugn kommune. Norsk institutt for naturforskning (NINA) har laget rapporten som nå er offentliggjort.

Kan skremme fuglene

Det er ikke kjent hvilke effekter det økte støynivået vil få i de eksisterende verneområdene, men det kan forstyrre og skremme fugler vekk fra verneområdene og medføre endringer i fuglenes bruk av våtmarksområdene. I den forbindelse ønsker Fylkesmannen i Sør- Trøndelag å få vurdert naturkvalitetene i noen av de resterende fjæreområdene i Ørland og omegn ved en sammenstilling av eksisterende data om biologisk mangfold og en naturtypekartlegging av aktuelle områder.

Erstatningsområder

Formålet for forvaltningen er å finne mulige erstatningsområder som eventuelt kan sikres dersom dette kan være den beste løsningen for å avbøte uheldige virkninger av økt støy for fuglelivet i Ørland våtmarkssystem som helhet, og Grandefjæra naturreservat spesielt.