Høringsfristen er satt til 1. februar 2009.

I brevet til de berørte heter det følgende: «På bakgrunn av den omfattende nedgangen i sjøørretbestandene i senere år, setter

Fylkesmannen fram forslag om forbud mot fiske etter sjøørret i vassdrag i Sør-Trøndelag fylke. Unntatt er fiske i Stordalsvatnet i Åfjord, Rovatnet i Hemne, Straumsvatnet i Roan og Drivavassdraget i Oppdal, hvor det foreslås en døgnkvote på 1 sjøørret.»

Store svingninger

Sjøørretfangstene i vassdrag i Sør-Trøndelag har variert mye over tid. Det har også tidligere vært dårlige fangstperioder, men nedgangen har ifølge tall som fylkesmannen viser til aldri vært så omfattende som den som er registret i de senere år. Over en periode på 16 år har elvefangsten i fylket gått ned fra 7506 kg i 1993 til 1722 kg i 2008, en nedgang på 77 prosent. Alle større vassdrag i fylket er berørt; i det samme tidsrommet har nedgangen i Orkla, Gaula og Nidelva vært på henholdsvis 84 prosent, 85 prosent og 68 prosent. I de fleste mindre vassdrag har det vært minimale fangster de siste årene.

Sjølaksefisket viser også den samme fallende trenden, med en nedgang på 73 prosent i perioden 1993 – 2008.

Det kan på denne bakgrunn synes uforsvarlig å tillate en fortsatt beskatning av sjøørretbestandene i fylket. Fylkesmannen vurderer derfor å innføre et forbud mot fiske etter sjøørret i vassdrag i Sør-Trøndelag fra og med sesongen 2009. Forbudet gjelder likevel ikke i de relativt sterke sjøørretbestandene i Stordalsvatnet i Åfjord, Rovatnet i Hemne og

Straumsvatnet i Roan, men døgnkvoten reduseres her fra to til en sjøørret. Fredningen omfatter heller ikke gyrovassdraget Driva, hvor døgnkvoten fortsatt skal være en sjøørret.