- Jeg er veldig tilfreds med at regjeringen står ved at Stortingets vedtak om kampflyanskaffelsen i 2012, er bekreftet. Ambisjonsnivået for F-35 kampfly ligger derfor fast slik Stortinget har gitt sin tilslutning til, sier ordfører Tom Myrvold (H) i Ørland om langtidsplanen for Forsvaret som regjeringen presenterte fredag klokka 12.

- Grunnlag for ytterligere etableringer

- Regjeringen legger opp til å anskaffe 52 F-35 kampfly. Det forventes at seks fly leveres til Norge årlig inntil anskaffelsen er fullført. Stortinget vil i tråd med tidligere vedtak ta stilling til anskaffelsen av de siste seks flyene i 2019. Det er det viktigste premisset for fortsatt utvikling og vekst på Ørland, Fosen og Trøndelag relatert til forsvarsspesifikk utvikling i landsdelen. Vi har all mulig grunn til å tro at F-35 som kapasitet vil gi grunnlag for ytterligere etableringer av kapasiteter og miljø vi ikke formelt er kjent med i dag, mener en fornøyd ørlandsordfører.

Merbehov på 1,6 milliarder

Myrvold også tilfreds med det bevilges ytterligere penger til etablering av basen enn det som lå til grunn i inneværende langtidsplan. Dette skyldes i hovedsak en strengere fortolkning av regelverket for støytiltak og behovet for økt beskyttelse og sikring av basen og til hangarløsningen.

- Totalt utløser disse forholdene et merbehov på omlag 1,6 mrd. kroner for etableringen av kampflybasen på Ørland. Det vil gi regionale effekter for vårt næringsliv.

Bra for Værnes - bra for Ørland

- I det regionale perspektivet er jeg svært fornøyd med at Trøndelag og Luftforsvaret styrkes gjennom etablering av et skolesenter på Værnes med om lag 350 ansatte i Midt-Norge. Dette vil befeste hovedtyngden av Luftforsvarets skoleaktivitet til Trøndelagsregionen, noe som helt klart vil ha synergier for Ørland på sikt. Dette vil klar styrke aksen Ørland - Trondheim - Værnes på mange ulike aspekter knyttet til Forsvarets utvikling og framtid i vår landsdel. Med samlingen av Trøndelag er det lettere å si at det som er bra for Værnes også vil være bra for Ørland på en eller annen måte i årene som kommer, konkluderer Tom Myrvold.

Skår i gleden

Det er et lite skår i gleden at Luftforsvarets musikkorps i Trondheim legges ned.

- Når brorparten av Luftforsvarets ressurser samles i vår landsdel burde det tilsi at ett av tre foreslåtte musikkorps burde ligge her, avslutter Myrvold.