1. juni startet de å padle fra Bergen. Nordvindskuling og tung sjø har krevd sitt, og det er to slitne kajakkpadlere som akkurat har tatt en pause ved Flugevågen da Fosna-Folket spør hvordan turen har gått så langt.

- Innerleia

- Vi er i land en tur nå, så blir det vel ut igjen etterpå. Vi er kommet over Stadlandet og skal opp til Åram på vei mot Ålesund der vi skal forsøke å ta innerleia. Det er litt lunere, sier Gretha Skaug.

Foto: Privat

Det har ikke gått så fort i dag, og med bare én eneste dag uten vind så merkes det på kroppen at værgudene ikke spiller hel på lag, forklarer hun.

Det har vært forferdelig til motvind, vi har padla og padla i bølger på en og en halv meter, det har ikke gått fort. Jeg er litt lei nå, det er en sånn nedtur-dag, sier Skaug.

Målet er å padle strekningen fra Bergen til Ørland, og å se kysten underveis.

- Målet er ikke å være på sjøen hele tida, men å padle strekningen og få se kysten her. Vi har sagt at vi kan ta ferje på utsatte strekninger, men så langt har vi ikke gjort det. Vi har tatt hurtigbåt i tre mil etter at vi ble værfaste nord for Florø, det blåste så mye da at vi hadde nok vært der enda om vi ikke tok båten det stykket, forteller Skaug.

Besøkte munker og klosterruiner

Nordavind til tross, opplevelsene man får på en slik tur er likevel helt spektakulære. For ikke å snakke om alle de hyggelige og hjelpsomme menneskene man treffer, opplyser Skaug.

På øya Selje med sine klosterruiner med minner etter blant annet Sankt Sunniva som rømte fra Irland ble det et spesielt følelsesladd øyeblikk for padlerne.

- Det var helt spesielt å komme dit, med klosteret som ble bygd rundt tida da Norge ble kristnet. Det var følelsesladd å komme hit og besøke munkene, forteller Skaug.

På turen til klosteret fikk Gretha og Ole Kristian også øye på et maleri av Fosen-kunstner Asbjørn Rødberg.

Mens vi snakker sammen på telefonen, har Gretha og Ole Kristian pakket seg inn i hver sin fjellduk og lagt seg på ei kai.

- Vi er helt utslitte. Nå skal vi vurdere hva vi gjør videre, men det blir vel å padle videre i kveld, det er jo så lyst. Det er tøffe tak, sier Skaug.

- Nå kom det en mann bort til oss som tilbød oss å komme inn i båten hans og varme oss litt! Vi treffer mange hyggelige folk som hjelper oss. Ellers handler det om å finne butikker som vi kan nå med kajakk, så vi får handlet litt, forklarer Skaug.

- Mektig

Landskapet og kystlinja er litt annerledes enn hva hun er vant med hjemmefra, og det er mektig å padle i kajakk langs kysten og få oppleve naturen.

- Det er mektig. For meg som kommer fra Ørlandet er det veldig uvant, sier Skaug.

- Hvor lang tid ser dere for dere at dere blir å bruke på denne turen?

- Vi trodde vi skulle bruke tre uker, men det blir i alle fall fire uker. Det er artig å få gjennomført en slik tur. Vi har ikke hatt regn på disse 12 dagene, og vi har hatt kjempeflott vær foruten vinden, sier Skaug.

- Nå sitter vi i fjelldukene våre for å klare å holde varmen. Det var noen som kom forbi oss her da vi hadde pakka oss inn, de så bare to baller som lå her og skvatt litt til da de oppdaget oss. Det var sikkert litt merkelig med to baller som lå og steinsov og snorket, ler Skaug.

- Padle, ete, sove

Hun tar sats på å være tilbake på arbeid igjen etter fire uker borte, og håper at de innen den tid har nådd frem til Brekstad. Fantastiske naturopplevelser og gode minner tar de med seg tilbake.

- Vi har sett så mye, vært på flotte plasser man ellers ikke besøker og kommer seg frem til. Padle, ete, sove. Det er det vi gjør, forteller Skaug.

Det finnes også egen facebookside med oppdateringer for de som ønsker å følge Gretha og Ole Kristian videre på ferden.