Målsetningen med prosjektet er å sikre at det ikke havner plast i havet eller i nærområdet under festivalen, redusere bruk av forbruksplast med hele 75% , redusere mengden avfall totalt og bidra til å drive fram positive endringer, opplyses det i ei pressemelding.

- Noen av tiltakene er egentlig banalt enkle, men vil redusere plastforbruket og CO2-fotavtrykket vårt med flere tonn, sier festivalsjef Thomas Ryjord.

Ingen sugerør i plast, ingen engangsglass i plast og ingen engangsponcho blir å finne på Stokkøya Festival i sommer.

Eksempler på tiltak:

 • Ingen sugerør i plast

 • Ingen engangsglass i plast (Vaskbare glass som gjenbrukes og drikke servert rett i boksen)

 • Ingen engangs bestikk/fat i plast (Bestikk/tallerken i nedbrytbart hvetekli som komposteres)

 • Ikke flaskevann (Drikkeflasker i stål deles ut til artister og frivillige som de får ta med hjem)

 • Mat tilberedes fra bunnen på stedet (ikke vakuumpakket i porsjoner)

 • Brød bakes på stedet (pakkes ikke i plast)

 • Ingen engangs regnponcho (Lånestasjon med Secondhand-regnjakker)

 • Ingen bruk av plaststrips og sperrebånd i plast (Hamptau og gjenbrukstau)

 • Alt av skilt og merking lages i tre som kan gjenbrukes

 • Store fellesgriller på camp som erstatter bruk av engangsgriller

 • Eget varm-kompostanlegg som skal sørge for at fat/bestikk og matrester blir til jord igjen

 • Lett tilgjengelig avfall-stasjoner med sortering og kompost

Samarbeid

Samfunnet er største eier i SpareBank 1 SMN, og en stor del av bankens overskudd deles derfor ut til nettopp lokalsamfunn i Midt-Norge. I år er det altså kampen mot forsøpling av plast som får den største oppmerksomheten fra banken, som oppsummerer hele aksjonen med følgende budskap; «Plasten har et hav av tid – det har ikke vi».

- Forsøpling av plast er et stort problem hvor det handler både om holdninger, opprydding og nye løsninger. Stokkøya Festival er modige og går foran.  Vi vil bidra til å legge press på leverandører og endre folks holdninger, og vil bruke erfaringene fra Stokkøya til å forbedre andre festivaler fremover, sier konserndirektør Rolf Jarle Brøske i SpareBank 1 SMN i pressemeldingen.

Prosjektstøtten skal dekke merkostnader for at Stokkøya skal være fri for engangsplast og arrangeres mer miljøvennlig. Resultatet skal oppsummeres i en egen rapport som kan brukes til kunnskapsdeling for flere.

En miljøfestival

For en festival som arrangeres rett ved havet var det helt naturlig å starte med plasten. I tillegg fokuseres det mye på bruk av gjenbruksmaterialer for å bygge festivalområde og redusere klimautslipp med mindre transport og storfekjøtt på menyen. Festivalens matmeny består av hovedkilder fra ureist mat som Villsau og Blåskjell og på sikt skal festivalen også etablere egen urtehage hvor komposten fra fjorårets festival blir til neste sommers garnityr.

- I tillegg til den opplagte gevinsten med å begrense bruk av forbruksplast og spredning av plast i nærområdet, så håper vi at både leverandører og forbrukere blir mer bevisst på eget plastforbruk og vi sammen kan skape endringer,  sier festivalsjef Thomas Ryjor

Ta med egen vannflaske

Stokkøya Festival oppfordrer alle som skal på festivalen til å reise fritt for forbruksplast. Ta med egen vannflaske, kopp, fat og bestikk til bruk på campen, og kjøp varer fri for unødvendig plast-emballasje. Frakt ting i sekk eller bag framfor i plastposer og kildesorter alt søppel. Bioposer for sortering av avfall får du utlevert ved innsjekk. Og reis kollektivt!

Lånestasjon for regnjakker

På Stokkøya Festival blir det en lånestasjon for regnjakker som erstatter behov for engangs-plastponchoer. Dersom du har noen liggende som du ikke selv trenger, vil gjerne Stokkøya Festival gi de nytt liv.

- Dersom du gir oss 1 regnjakker eller fler, er du med i trekningen om å vinne festivalpass til Stokkøya Festival 2018 eller 2019 – vi trekker 2 heldige vinnere som får pass til seg selv og en venn. For å være med å trekningen må du skrive navn, telefonnummer og e-post på en lapp og legge i lomma på regnjakken, så vi får kontaktet deg. Regnjakkene kan leveres i Sparebank 1 SMN sine kontorer, både i Trondheim og på Fosen i kontorenes åpningstider, står det å lese i pressemeldingen.