Fredag 3. august skrev lokalavisa om flere som hadde opplevd at både blomster og gjenstander var blitt stjålet fra gravstedene på Ørland kirkegård. Den gang ble det nevnt at både været og dyr ofte er årsaken til at ting kommer bort. Blomster var dratt opp og stein lagt over, noe som kan tyde på at mennesker stod bak. Kirkeverge i Ørland, Karen Lervik Stai, fortalte at hun aldri før hadde opplevd denne hyppigheten av slike hendelser før dette.

Ikke flere tyverier

Snaue to uker senere forteller Stai at problemet med tyveri virker å være borte.

- Vi har ikke fått melding om flere tyverier. Vi valgte å være åpne og skape bevissthet blant folk om hendelsene. Siden dette har det blitt stille, sier hun.

Karen Lervik Stai har ikke fått meldinger om flere tyverier ved Ørland kirkegård. Foto: Audun Fegran Kopperud

Sporadiske hendelser

For tiden virker situasjonen å være nokså lik  også på andre kirkegårder på Fosen. Kirkeverge i Indre Fosen, Svanhild Sveaas Skrødal melder om sporadiske hendelser på deres kirkegårder, skjønt for mange år siden.

- Vi har vært borti det, men for en god stund siden. Da fikk vi melding om en blomsterbukett som ble stjålet fra en grav. Men dette har ikke skjedd ofte, og det er lenge siden nå, sier hun.

Utover dette er det skjærer og kråker som er synderne når ting kommer bort fra gravsteder, ifølge Skrødal.

For mange år siden ble en blomsterbukett stjålet fra en grav. Nå merker de ingenting, ifølge Svanhild Sveaas Skrødal Foto: Arkiv

- Rådyrene spiser blomster

Kirketjener i Bjugn, Vidar Schanke forteller om et annet dyr som tar for seg.

- Vi har ikke opplevd noe tyveri, men rådyrene spiser blomster. Sånn sett er vi plaget med rådyr, sier han.

Også i Roan virker dyrene å være hovedmistenkt. Kirkeverge Tor Nilssen forteller at de stort sett får være i fred.

- Selvsagt er det dyr som holder på. Kråka er for eksempel veldig glad i talglys. Ellers er det ingenting som mennesker har gjort, sier han.

I Bjugn spiser rådyrene blomster på kirkegården, ifølge Vidar Schanke Foto: Snorre Berg

- Hendelser ikke fraværende

Brit Helen Hoås, kirkeverge i Åfjord mener det er fint lite å fortelle fra deres kirkegårder.

- Etter dager hvor det har blitt plantet, har vi opplevd at blomstene står litt løst. Mistanken er da at rådyr har vært der. Vi har også hørt om en steinfigur som ikke lenger er på graven sin, så hendelser er jo ikke fraværende. Men dette kan jo også være en unge som har tatt med seg fordi den var nett, sier hun.

Generelt sett opplever de veldig få hendelser i Åfjord, og Hoås mener at de største utfordringene er de firbente og de med vinger.

Brit Helen Hoås mener de største utfordringene er de firbente og de med vinger. Foto: Snorre Berg

- Ikke utbredt

I Osen har det ikke kommet inn meldinger om tyveri. Kirkeverge Signe Lillian Nordmeland er glade for at de har blitt forskånet.

- Det er ikke bra at det skjer andre steder heller. Dette er ikke trivelig for noen, men det er også bra at det ikke er utbredt, sier hun.