Landbruk og industri er to viktige næringer i Leksvik. Rundballespydet de seks elevene som går 1TIP har konstruert kan på sikt gagne både landbruket og industrien. Rundballespydet, som man kan frakte tre rundballer med samtidig, er konstruert slik at den ene av de fem spydspissene kan felles ned når den ikke er i bruk.

UB Arbeidslaget

UB Arbeidslaget startet opp etter jul, og mye av undervisningens etter den tid har dreid seg om rundballespydet.

- Tore, læreren vår, er også bonde, og en dag vi satt og diskuterte ble det snakk om rundballespyd og hvor farlig det kan være dersom folk eller dyr går seg på et spyd som stikker ut. Da kom vi på ideen om at vi skulle forsøke å lage et rundballespyd hvor man kan felle ned spydet når det ikke er i bruk, forteller Ole Lund.

Til NM

Nå har bedriften utviklet en prototype som de deltok med på fylkesmessa for Ungt Entreprenørskap tidligere i vår. Der ble produktet så godt mottatt at bedriften fikk en såkalt gullbillett til den nasjonale messen for ungdomsbedrifter på Lillestrøm den første uke i mai.

- Dette er et perfekt produkt med tanke på det vi gjør på skolen. Vi har allerede solgt to rundballespyd. Vi arbeider hele tiden med å forbedre prototypen. Vi skal også se på om kan finne måter vi kan felle inn de fire andre spydspissene på. Det er 3D-printer på skolen og da kan vi lage enkle prototyper, forklarer Lund.

Samarbeid

UB Arbeidslaget samarbeider med Lyng Triangel AS. Bedriften lakkerer rundballespydene ungdomsbedriften produserer. Lyng Triangel AS produserer blant annet Triangel hurtigkobling. Dette er et hurtigkoblingssystem for alle 3-punktmonterte landbruksredskaper på markedet.

- Vi har tett samarbeid med Triangel, og de er superivrige, sier Lund.

- Nå har vi fokus på NM på Lillestrøm. Der skal vi delta i seks ulike konkurranser. Det er i klassene beste utstilling, beste salgs- og servicebedrift, beste yrkesfaglige bedrift, beste samarbeid med næringslivet, Orklas innovasjonspris og Ferdprisen for størst verdiskapingspotensial, forteller faglærer Tore Hølaas.

Videreutvikling

Når NM er vel overstått skal UB Arbeidslaget fortsette utviklingen av rundballespydet.

- Neste steg blir å utvikle et hydraulisk nedfellbart spyd. Da kan vi levere to utgaver av produktet vårt. Det vi har i dag løses ut ved hjelp av et snorsystem. Flensen spydet sitter på er skrudd fast, så da er det mulig for kundene enten å velge en utgave med hydraulikk eller en manuell utgave, sier Hølaas.

Hølaas håper dessuten det lar seg gjøre å få til et samarbeid med Landbrukets HMS-tjeneste i arbeidet med rundballespydet.