Faktisk så er det ikke så mange som fortsatt har slike busker i hagen. Men dagens nye krysninger gir bær som er både søtere, større og mer motstandsdyktige mot sykdommer. Har du en gammel busk i hagen som gir en avling du ikke er fornøyd med så kan det være en ide å plante en ny.

Stine Mølstad er Norges største solbærdyrker, Mølstadhagen står for 20 % av bærene som produseres i Norge. Hun har laget boken, Solbær - oppskrifter, helse og dyrking, hvor du kan finne ut det meste om disse gode bærene. I Stines bok får man både lærdom og inspirasjon til mange nye oppskrifter. Trodde du, som mange, at solbær er til for toddy og syltetøy, blir du i denne boken overrasket over hvor mye spennende og smakfullt du kan lage med solbær.

Solbær er noe av det sunneste vi kan spise, det er mye mer vitaminer i de små sorte bærene sammenlignet med jordbær og bringebær. I tillegg finner vi viktige mineraler og antioksidanter. Bærenes bittesmå frø inneholder den betennelsesdempende nattlysoljen. Du kan også bruke denne busken mot myggstikk, gni et solbærblad på stikket og kløen forsvinner raskt.

Under andre verdenskrig oppfordret den britiske regjeringen til dyrking av solbær siden bærene er en god C-vitaminkilde. Britiske barn fikk utdelt gratis solbærsirup året rundt for å forhindre skjørbuk. Solbær er fremdeles veldig populært og solbærsirup blir ofte blandet med cider for å lage Cider & Black. Likeledes er det mange som liker å blande litt solbærsirup i

Salat med solbærvinaigrette

4 skiver ristet landbrød

8-10 store blad god salat pr person

1 pk. kalkunskinke

Masse sukkererter

2 dl. valnøtter

2 dl. rosiner

ca 1-2 dl flytende honning

2-3 skiver blåskimmelost pr person

saften fra 1 sitron

Salt og nykvernet pepper

Solbærvinaigrette:

200 gr. solbær

200 gr. vann

80 gr. sukker

1 dl. mild olivenolje

Gi bærene et oppkok med vannet. Sil og kok inn til sirup med sukkeret. Spe sirupen med olivenolje. Den skal sprekke litt. Skyll salaten og riv opp i passende stykker. Legg opp porsjonsvis i store wok- eller pastatallerkener. Kutt opp kalkunskinke i strimler og legg over. Bland valnøtter og rosiner med flytende honning. Legg noen skiver med blåskimmelost over salaten og ha så rosinblandingen over. Strimle sukkerertene på langs og ha de over til slutt. Ta et par tak med pepperkvernen, strø over litt maldonsalt og noen dråper sitronsaft. Ha på solbærvinaigrette og server med ristet landbrød og godt smør.

Enkel eple- og solbærkake

3 epler

100-150 gr. solbær solbær

Kanel

100 gr. mandler

2 dl. brunt sukker 2 dl. havregryn

ca 200 gr. smør

Dekk en liten, smurt pai- eller kakeform med eplebåter og solbær. Strø over kanel og mandler. Ta like deler sukker, havregryn og smør, og elt dette raskt sammen til en deig som du fordeler over eple- og solbærblandingen. Stek på midterste rille ved 200 °C i ca 30 minutter, eller til overflaten er gyllen.

Solbærlikør

Blander du likøren med hvitvin får du aperitiffen Kir, har du bedre råd kan du blande med Champagne for å få Kir Royale.

1 flaske brandy

1 l. bær, skylt og tørket

2 dl. sukker

1 kanelstang

3 kryddernelliker

4-5 solbærblader

Bland sprit, bær og krydder i en glasskrukke. La det stå i 2 mnd. Siles. Guinness.

Jan Børge Harsvik