Noen av Norges fremste eksperter på bergkunst befinner seg for tiden i Fosen. Grunnen til at de har kommet til verdens navle, er en rekke funn av mange tusen år gamle motiver, som er risset inn i og malt på loddrette bergvegger, flere steder på halvøya.

– Dette er viktig kunst som er utilgjengelig for folk flest, sier Heidrun Stebergløkken, arkeolog ved NTNU Vitenskapsmuseet.

Det er de røde feltene på fjellveggene som studeres. Heidrun Stebergløkken til venstre. Foto: Erik Eikebrokk

Steingammelt

Høyteknologisk fotografisk utstyr og en enkel, men genial, mobilapp, er viktige verktøy i jobben deres.

– Dette kan hjelpe oss til å forstå vår forhistorie og våre forfedre bedre, sier hun om prosjektet.

Sammen med kolleger, representanter for fylke, kommune og kulturinstitusjoner er hun denne uka på ekspedisjon i Bjugn og Åfjord, for å undersøke og dokumentere flere betydelige, og til nå udokumenterte, forekomster av bergkunst.

Kunsten, i rød oker, kan være så gammel som åtte tusen år. Bilder av store, majestetiske dyr virker å være favorittmotivet.

Utstilling

Mange av funnene ligger utilgjengelig til for folk flest, langt borte fra allfarvei, eller i loddrette fjellvegger. Lokasjoner og funnsteder er ikke engang offentliggjort, i frykt for at funnstedene skal ødelegges av uvørne besøkende og fotturister. Derfor jobber arkeologene med å gjøre den unike kunsten lettere tilgjengelig. Til det bruker de heftig teknologisk utstyr og 3D-programvare.

– Målet er å si noe om hvordan mennesker levde, og hva de trodde på; kultur, religion og ideologi, sier Stebergløkken.

Vitenskapspersoner samarbeider med det offentlige. Foto: Erik Eikebrokk

Kunsten skal etter planen stilles ut på Bjugn Bygdatun Mølnargården, som ligger like ved flere av funnstedene. Her er planen at fire sertifiserte guider skal presentere blant annet bergkunsten som en del av Fosens lokalhistorie. Det gleder Stebergløkken.

– Det er utelukkende positivt. Kjempeflott at publikum også får oppleve kunst fra forhistorien vår. Det at vi kan gjenkjenne gamle tanker gjør at vi føler oss litt nærmere fortida vår.

Avansert fotogrammetri gjør at arkeologene kan bygge 3D-modeller av kunsten, som forhåpentligvis vil gi digitale besøkende en enda bedre opplevelse enn om de var til stede på selve lokasjonen.

Smart app

En liten, men genial, nyvinning er særdeles nyttig i arbeidet for arkeologene. Appen gjør at arkeologene på få sekunder kan skille ekte naturlig bergkunst, fra uekte falsknerier.

– Programvaren heter D-Stretch, og er utviklet i USA. Appen har forskjellige filtre, og hjelper oss å identifisere ekte bergkunst fra uekte, uten at vi må ta kunsten bort fra naturen, og inn i laboratoriet, sier arkeologene.

Appen forsterker de røde feltene i fjellveggen. Foto: Erik Eikebrokk

Appen koster 200 kroner og kan brukes av hvem som helst. Det er bare å rette mobilen mot motivet, velge passende filter, og la programvaren gjøre resten. Er det overveiende sannsynlig at motivet er originalvare, og ikke «moderne tagging», ønsker arkeologene at funnet rapporteres til fylkeskommunen.

– Vi ønsker å øke folks bevissthet om denne typen kunst. Med appen kan folk sjekke selv. Se etter røde pigmenter på berg, og motiver som kan se ut som rød maling.

Samarbeid

Undersøkelsene av bergkunst foregår på flere forskjellige lokasjoner på Fosen-halvøya. Prosjektet er et samarbeid mellom NTNU Vitenskapsmuseet, Universitetet i Tromsø, Bjugn kommune, Sør-Trøndelag Fylkeskommune og Bjugn Bygdetun Mølnargården. Prosjektet er finansiert av Riksantikvaren.

Fosna-Folket kommer tilbake med en større reportasje om funnene som ble gjort.