- Indre Fosen har i utgangspunktet sagt at vi skal gi 25.000 kroner til årets TV aksjon. Når ørlendingene begynner sånn, kan ikke vi være dårligere enn dem, sier Rissa-ordfører Ove Vollan (H).

TV-aksjonen 2017 går til UNICEFs arbeid med å gi utdanning til barn i konfliktområdene i Syria, Colombia, Sør-Sudan, Mali og Pakistan.

Kommunestyret i Ørland mente i sitt møte at saken var så god at de femdoblet sin støtte til årets aksjon sammenliknet med fjoråret, og utfordret like greit de andre Fosen-kommunene til å matche dem.

Det gjenstår politisk behandling for å bevilge penger i de andre kommunene, men ordførerne sier de skal ta saken opp på nytt.

Fremtidig konkurranse

Rissa-ordføreren er enig med ørlendingene at det er en fantastisk god sak å hjelpe barn med å få utdanning.

- Vi må se på hva Indre Fosen kan gjøre for å matche Ørland. Vi blir 10.000 innbyggere i Indre Fosen kommune. Om det går bra med sammenslåingen blir den nye kommunen rundt Ørlandet også rundt 10.000 personer. Da blir det helt sikkert konkurranse om hvem som er flinkest, sier Vollan.

- Sånn konkurranse om å bidra til gode formål er bare positiv.

Tenkt tanken

Roan-ordfører Einar Eian (H) sier han har tenkt tanken på å utfordre Fosen til dyst i aksjonssammenheng, men ikke kommet så langt med å sette idéen ut i praksis.

- Vi tar utfordringen i Roan. Det er formannskapet som må si sin mening i saken, og det er klart vi skal ha god diskusjon der. Det er bra at det kommer denne type initiativ, sier Eian.

Han forteller at kommunen alltid har hatt god dekning med bøssebærere, og at alle de planlagte rutene gås i forbindelse med NRKs årlige innsamling til en god sak.

- Årets sak er viktig. Det er de andre sakene TV-aksjonen har hatt også. Hver og én av oss kan bidra, og jeg vil oppfordre fosninger til å engasjere seg, ikke bare kommunestyrene og politikerne, sier Roan-ordføreren.

Ny runde

Åfjord-ordfører Vibeke Stjern (Ap) forteller at Åfjord i utgangspunktet allerede har bestemt sitt bidrag til TV aksjonen allerede, men selvfølgelig tar med utfordringen tilbake til formannskapet for en ekstra runde.

- Jeg tror utdanning til barn og unge er noe av det aller viktigste vi kan være med på å støtte. Men det er også andre saker TV-aksjonen støtter, som støtte til sult-rammede områder for å nevne ett eksempel. Hvordan kan man sette en sak opp mot et annet formål, spør Åfjord-ordføreren.

- Jeg synes saken i år er supergod. Det er flott at noen ønsker å satse ekstra et år når det er en sak som engasjerer dem. Jeg skal høre hva mine kollegaer har å si. Det er fortsatt tid før innsamlingen den 22. oktober, sier Stjern.

Veien ut

Bjugn-ordfører Ogne Undertun (Ap) sier Bjugn støtter TV aksjonen hvert år. Han sier at det er formannskapet i Bjugn som skal vurdere hvor mye man støtter aksjonen i år.

- Jeg er enig med ørlendingene i at årets formål er veldig godt. Det er det også hvert år. Vi må diskutere dette sammen i formannskapet. Utdanning er veien ut av mange vansker. Det er med på å skape en fremtid, sier Bjugn-ordføreren.

- Det kan godt hende vi motiveres av utfordringen til å gi ekstra i år. Det er flott at hele Fosen engasjerer seg, sier Undertun.

Jubileumshelg

Osen-ordfører John Høvik (Ap) John Einar Høvik sier Osen også har fått med seg utfordringen fra Ørlandet. Han renger med at TV aksjonen blir tema på kommende formannskapsmøte den 13. september.

Varaordfører Line Stein (Sp) leder kommunens komité for TV aksjonen i år.

- Vi har kommunejubileum samme helga. Det blir en travel og artig helg, sier hun.

- I fjor hadde vi Røde kors lokalt å spille på siden det var de som var mottagerorganisasjon for TV aksjonen. Det blir neppe noe problem å få tak i bøssebærere i år. Osen stiller veldig opp, sier Stein.

- Det er mye konkurranseinstinkt i formannskapet. Uten å foregripe noe tror jeg de synes utfordringen er spennende. Vi har mye trofast næringsliv i Osen, bedrifter som er flinke til å sponse lokale arrangement og også giveraksjoner som TV aksjonen. Vi skal prøve å få med dem i år også, sier Line Stein.

- Bli med

Gunnhild Gravaas er fylkesaksjonsleder i Nord- og Sør-Trøndelag for årets TV-aksjon, som går av stabelen den 22. oktober. Hun synes det er tøft at man utfordrer nabokommunene i årets aksjon.

- Det er et enormt ansvar der vi prøver å få alle i landet til å få besøk i løpet av to timer. Derfor er det kjempeviktig at de som vurderer å bli bøssebærer i årets aksjon tar en kikk på nettsidene til TV aksjonen, sier hun.

- Tradisjonene for å ta vare på bøssebærerne står veldig sterkt i Trøndelag. Kommunene gjør mye av jobben før 22. oktober når bøssebærerne tar over. Man møtes med kaffe og smil. Det skal være gøy å bidra, sier Gunnhild Gravaas.