Det skjer i museumsfjøset på Rekstern på Linesøya, i regi av Kjerringrokken. H er blir det i sannhet mye å glede seg til for deg som vil lære dine røtter og tilhørende tekstilhistorie og vevarbeid å kjenne.

Klær har vi bestandig hatt behov for i vår værharde sone, og kontrastene er store fra de første skinnklær til dagens superundertøy og goretex yttertøy. Tøyet vårt har gjennomgått en enorm utvikling også de siste 50-100 år, og de eldste av oss husker godt når rokk og vev var i bruk – og hvilket mangfold av tekstiler som ble laget i gård og grend.

Prosessene bak denne tradisjonsrike «hjemmeindustrien» blir nå synliggjort på en flott måte på Rekstern på Linesøya – takket være tre driftige damer. Karlotte Sørgård (87). Magnhild Sørgård (79) og Inga Håvet (69) har som de sier, laget en «hyllest til de flittige hender» gjennom sin utstilling Vevens plass i heimen – til hygge, men mest til nytte. Her blir blir den omfattende prosessen synliggjort, fra karding av ull, til spinning og farging av tråd og til slutt veving av ulike typer stoff. De forskjellige remediene som ble brukt er plassert etter hverandre i henhold til plass i prosessen, og har sitt spesielle navn. For dagens unge er nok dette ukjente «gloser», men desto viktigere å formidle slik at de får innblikk i våre selvhjulpne forfedres hverdag – lenge før moteforretningenes tidsalder. Ideen til utstillingen ble satt fram av Inga Håvet i 2012

Og hvilken kompetanse de besitter «vevkjerringene» på Rekstern; Magnhild Sørgård forteller at hun fikk den første interesse for vevarbeid da hun gikk på Sør-Trøndelag fylkesskole i 1948-49. Løsnet gjorde det til gangs etter at hun ble med på et vevkurs i 1950 på Linesøya. Og hun har sannelig ikke ligget på latsiden i tiden etter, det vitner mengden av hennes vakre utstilte produkter om. En stor opplevelse var det å få frisket opp denne viktige delen av vår kulturhistorie igjen, og bli minnet på hvordan samfunnet bare for 50 år siden var basert på bruk uten forbruk, samarbeid og nedarvet kunnskap.