I 180 norske laksvassdrag er det satt såkalte gytebestandsmål. Det vil si mål for hvor mye gytefisk som trengs i elvene for å opprettholde en god reproduksjon. Det er disse elvene forskerne har konsentrert seg om i denne runden. 95 prosent av laksefangstene i norske elver blir fisket i nettopp disse vassdragene.

I rapporten beregner de i hvor stor grad gytebestandsmålene er nådd. Konklusjonene er nedslående.

Ikke bærekraftig beskatning

Ifølge forskerne er den samlede beskatningen i sjø og elv bærekraftig for 56 av de 180 laksebestandene som er vurdert. De mener at 63 bestander krever betydelig eller svært stor reduksjon i fisket. For 34 bestander gir de råd om moderat reduksjon.

- Forskerne slår fast at beskatningen av urovekkende mange laksebestander ikke er bærekraftig i dag. Rapporten viser at det fortsatt kan være nødvendig med strengere regulering av laksefiske i både elv og sjø, sier seksjonssjef Arne Eggereide i Direktoratet for naturforvaltning (DN).

Også sjølaksefisket må reduseres

Forskerne har også brukt beregningene for hver laksebestand til å vurdere hvor bærekraftig laksebeskatningen er i 37 fjordområder og ti kystregioner langs Norskekysten. Heller ikke her er resultatene gode.

Kun 11 fjordområder får karakteren godkjent. I 14 områder må beskatningen reduseres betydelig eller svært mye, ifølge forskerne. Ingen av kystregionene får godkjentstempel.