Erfarne ansatte fra firmaet Implenia henger nå fjellsiden og utfører det noe spektakulære oppdraget.

Må renskes

Det var tirsdag morgen at det raste ned store steiner over fylkesvei 14 i Måvika i Berfjorden like sør for Roan sentrum. Veien har siden da vært stengt og den sørlige delen av kommunen har vært uten vei. Beboerne har blitt fraktet fram og tilbake med båt. Det ble tirsdag konkludert med at fjellsiden måtte renskes for løse steiner og andre løsmasser. Dette arbeidet kom først i gang fredag.

Ordføreren til topps

Roan-ordfører Einar Eian (H), Roy Ottar Braseth og Morgan Tyler Brandsø gikk torsdag opp den bratte fjellsiden og bar opp utstyr til de som skulle utføre fjellrenskingen. Foto: Privat

Roan-ordfører Einar Eian (H), Roy Ottar Braseth og Morgan Tyler Brandsø gikk torsdag opp den bratte fjellsiden og bar opp utstyr til de som skulle utføre fjellrenskingen. Alle tre er med i Roan brann- og redningstjeneste.

- Det er stupbratt terreng opp dit. Det var nesten like greit at det var tåke torsdag, for det var nesten umulig å finne landingsplass for helikopter på toppen.

- Måtte dere klatre for å komme opp?

- Nei, vi gikk. Men det var relativt tungt utstyr vi måtte frakte opp. Klatreutstyr, spett og annet sikringsutstyr, forteller ordfører Eian.

Bildet viser steinraset som har gått ved Måvika sør for Roan sentrum. Foto: Roger Gjessing

- Luftig oppdrag

Ordføreren og de to andre karene fra brannvesenet la igjen utstyret på toppen 130 meter over veibanen. Fredag tok «fjellrenskerne» fra Implenia turen til topps. Fra toppen måtte de fire seg 30-40 meter nedover fjellsiden. Raset gikk om lag 100 meter over veibanen.

- De er oppi der nå, sier Lars Arne Lien i Statens Vegvesen til Fosna-Folket klokken 10.20 fredag.

- Kan du si noe om når veien blir åpnet igjen?

- Nei, det tør jeg ikke si. Mannskapet firer seg ned fra toppen nå. De skal dytte ned løse steiner og andre masser slik at de faller ned til veibanen. Det er et luftig oppdrag, men dette er erfarne folk og de er godt sikret, svarer Lien.

- Må ha respekt

Kjell Arne Wika er anleggsleder for de fire fra Implenia som jobber med å sikre fjellsiden i Roan.

- Dette er på en måte et rutineoppdrag for oss, men samtidig hastet det veldig i dette tilfellet. Vi har gjort alt for å få det til så fort som mulig, sier han.

Etter at utstyret ble fraktet opp til toppen av fjellet torsdag, kom fjellsikringsarbeidet i gang fredag.

- Vi har tre mann på toppen. De fester tauene på toppen, så rappellerer de seg nedover fjellsiden. Tauene er festet i en såkalt taumoped på toppen. Dette er nesten som en slags motorsag som kan trekke to mann oppover fjellsiden.

- De kan ikke ha spesielt mye høydeskrekk de som driver med dette?

- Nei. Men man må ha respekt for det man holder på med. Dette er en risikofylt jobb, påpeker Wika.

Kan presse ut stein

Nedi fjellsida løsner fjellklatrerne løse steiner med spett. Klatrerne lar bare steinene falle kontrollert ned mot veibanen hundre meter under.

- Vi har også gummiputer vi kan bruke. De setter vi inni fjellsprekker og setter på luft. Putene kan presse ut hele 50 tonn stein. Så langt har vi ikke brukt dem under dette oppdraget i Roan, sier Wika.

Han håper det skal bli mulig å åpne fylkesvei 14 igjen i løpet av helga.

Klatrerne firer seg ned denne fjellsiden for å renske den for løse steiner. Foto: Statens Vegvesen