Det var Venstre som sikret Høyre og Fremskrittspartiet stortingsflertall for stortingsproposisjonen der Ørland og Bjugn foreslås tvangssammenslått samt fusjonen Åfjord-Roan. André Skjelstad (V) sier at Venstre vil gå for en firedeling av Fosen når Stortinget behandler saken den 8. juni. Han avkrefter at partiet vil stemme for én kommune på Fosen.

To ja

Kommunestyrene på Fosen behandlet saken om én Fosen-kommune onsdag og torsdag denne uka. Bjugn og Åfjord ga et definitivt ja, mens Roan, Osen, Ørland, Rissa og Leksvik i prinsippet sa nei. Leksvik og Rissa åpner i sitt vedtak for å jobbe videre for én Fosen-kommune, men sier de ønsker å bli fredet til etter at Indre Fosen er etablert. Ørland holder også døra på gløtt til én Fosen-kommune. Roan-ordfører Einar Eian (H) mener at heller ikke Roan har stengt døra helt. Det er ikke kjent hvordan regjeringen vurderer tilbakemeldingen fra Fosen. Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) ønsker ikke å kommentere saken overfor Fosna-Folket.

Tviler på flertall

Leder av kommunalkomiteen på Stortinget Helge André Njåstad (Frp) vil heller ikke tilkjennegi om han stemmer for én Fosen-kommune når Stortinget behandler saken den 8. juni.

- Det er litt tidlig å kvittere ut den. Vi må få tid til å samle oss litt. Vi vil bruke tida helt frem til innstillingen legges frem den 1. juni. Det er Fosen samt Vågsøy-Flora og Bodø-Steigen som er med i innspurten på reformen.

- André Skjelstad sier Venstre ikke vil stemme for én kommune på Fosen den 8. juni. Tror du likevel det kan være flertall i Stortinget for å vedta Fosen kommune?

- Det tyder ikke på det da. Men jeg forholder meg til Venstre direkte og ikke via media, svarer Njåstad.

- Ikke entydig

Lederen av kommunalkomiteen bekrefter at regjeringen skal i samtaler med Venstre de kommende ukene. Da er det nettopp André Skjelstad regjeringen samtaler med.

- Dersom Venstre ikke støtter Fosen kommune, kan Kristelig Folkeparti gjøre det?

- Det er Venstre vi har en avtale med angående kommunereformen. Du får spørre KrF.

- Hvordan vurderer du vedtakene på Fosen de siste dagene?

- Det er ikke et entydig bilde, men dette må vi komme tilbake til. Vi har så vidt fått med oss vedtakene, sier han.

Njåstad vil ikke gi noe klart svar på om regjeringen vil forsøke å overtale Venstre til å støtte én Fosen-kommune i Stortinget den 8. juni. Han ønsker å diskutere saken med Venstre og ikke i media.