Totalt vil det kroatiske firmaet ha 75 mann i arbeid i anleggsperioden. Øia sier de skal være glade for at det blir kroater og ikke tsjekkere som får oppdraget.

–Kroatene pleier å bo lokalt, mens tsjekkerne ordner seg sjøl, forklarer Øia.

I samband med vindkraftutbygginga i Åfjord vil det bli satt opp en boligrigg på Frøneset i Åfjord. Denne boligriggen vil bli drevet av lokale interessenter. Størrelsen på riggen og antallet boenheter vil bli dimensjonert ut fra behovet. Ulike firmaer har forskjellig strategi for hvordan de innretter seg med innlosjering av sine ansatte. Håpet er at både overnatting og catering vil bli handlet lokalt.

Forleden var det et «avspark» for flere av aktørene ved Åfjord Fjordhotell. Der var det lagt inn en båttur med fiskeskøyte. Representanter for Statnett og for vindmølleprodusent Vestas var blant deltakerne. For å komme i land på et av stoppestedene, måtte deltakerne over i et mindre fartøy. Her la Øia merke til en kulturforskjell mellom nordmenn og dansker.

–De norske hoppet rett over, danskene måtte først på med fullt livredningsutstyr, forteller Øia.

Øia forteller at Statnett og en del av de andre aktørene er tøffe samarbeidspartnere, men at de også har evnen til å tø opp. Derfor er sosiale møtepunkter som dette «avsparket» viktig for samarbeidet.

Totalt vil åtte til tolv personer fra Statnett bo i Åfjord under byggeperioden. Når det gjelder de kroatiske arbeiderne vil de kun være i Åfjord vår sommer og høst. Til vinters tar de pause i arbeidet og reiser heim.

Ellers opplyser Øia at TrønderEnergi også skal gjøre betydelige investeringer i Snillfjord og på Fosen i samband med vindkraftutbygginga. Om lag 200 millioner av dette vil gå med på Fosen. Dette er en virksomhet som også vil generere inntekter lokalt.

Så langt har så godt som alle de store oppdragene gått til lokale firmaer som Stjern, Syltern og Tore Løkke/Veidekke. Ennå gjenstår det mange oppdrag som ennå ikke har gått gjennom anbudskverna. Kai skal bygges, fire trafostajoner skal opp og nettet til TrønderEnergi.

-Vi vil vite mer om dette når vi holder neste frokostmøte, sier Øia.