Klokken 16.00 torsdag holdt politiet, kommunen og NVE en pressekonferanse på det gamle kommunehuset i Leksvik.

Hallgeir Stjern i Fosen-politiet sa at politiet, etter å ha mottatt råd fra NVE, opprettholder evakueringen av de som har forlatt sine hus.

- Ytterligere evakuering utover de som allerede er evakuert, er ikke nødvendig, sa han like etter klokka 16.00.

- Ikke hjem

Stjern opplyste om at evakuerte beboere selvfølgelig skal få mulighet til å komme hjem for å hente de viktigste tingene de har behov for.

- Vi er nødt til å styre trafikken inn og ut av området. Vi skal prøve å være på plass for å starte registreringen fra 17.00 i ettermiddag og være der utover kvelden, sa han.

Lørdag

NVE opplyste at de skal få på plass en borrerigg som tar prøver i sjøen. Den kommer ikke til å være operativ før lørdag, sa NVE på pressekonferansen. Litt senere ble det klart at borreriggen neppe er på plass før mandag.

- Det kan hende vi kan oppheve evakueringen basert på det vi finner ut av prøvene på land. Det vet vi ikke ennå, sa Mads Johnsen i NVE til Fosna-Folket i halv sekstida torsdag ettermiddag.

Fosna-Folket spurte på pressekonferansen om det kan være aktuelt at folk får flytte hjem før lørdag.

- Det er ingen sjanse for at de får flytte hjem før lørdag, sa Stjern.

NVE opplyste at man kanskje må påregne at helga går med før folk får flytte hjem. Etaten varslet at de vil komme med en ny oppdatering om status lørdag klokka 14.00.

- Vi trenger kunnskap om forholdene ute i sjøen. Vi må få den fulle oversikt før vi gir politiet ytterligere råd. Man må påregne at helga kan gå med, sa sjefingeniør Mads Johnsen i NVE.

Informasjonsmøte

Ordfører i Indre Fosen, Steinar Saghaug (H), opplyste på pressekonferansen at kommunen fortsatt har krisestab og at evakueringssenteret igjen er åpnet.

- Der vil man kunne få assistanse og vi kan bistå med overnatting for de som har behov for det, sa ordføreren.

- Vi vil ha et informasjonsmøte ved forsamlingshuset klokka 17.00 torsdag der vi vil gi ytterligere informasjon til de som er berørte, sa Saghaug.

Én kilometer

Det var i 12.00-tiden onsdag at et stort ras gikk nede ved sjøen i Hjelopen i Leksvik. Raset spredte seg vestover langs fjæra og i sjøen. Raset stoppet opp like øst for der Kroveien ender. Raset nådde dermed ikke bebyggelsen på Kroa i Leksvik.

Politiet opplyste onsdag kveld at rasområdet er om lag én kilometer bredt.

Opp mot 100 personer

Politiet valgte å evakuere 35 boliger hovedsaklig på Kroa. Ifølge Indre Fosen kommune er det bostedsregistrert mellom 80 og 100 personer i området.

NVE skulle torsdag gjennomføre grunnboringer både på Kroa og ved Hjelopen. Dette for å undersøke om husene på land står på trygg grunn.

Sjøbunnen i rasområdet har også blitt skannet. Dette for å kartlegge hvordan rasområdet ser ut under vann.

Grunnboringene

NVE opplyste klokka 16.00 torsdag at de så langt har fått data fra to borehull etter at grunnboringer ble startet opp torsdag morgen.

- Vi får ikke gjort en samlet konklusjon før boring og analyser er ferdig. I tillegg til grunnundersøkelsene på land, starter vi nå også undersøkelser i sjøbunnen, sa regionsjef i NVE, Kari Øvrelid i en pressemelding.

Les mer om skredet:

Marit mistet moloen og et naust ved gården.

Leif ble først innestengt, så evakuert.

Rasevakuerte samlet på bedehuset.

Slik vurderer eksperten raset.

Ørjan sprang på land da det raste.

Den østre siden av rasområdet sett fra Sellikammen. Foto: Alexander Killingberg