Jeg heter Silje, er 17 år og kommer fra Åfjord. Egentlig så går jeg på Åfjord VGS men i år så ville jeg gjøre noe annerledes! Så nå er jeg i Phitsanuloke som ligger ca midt i Thailand og går et år på skole. Jeg reiser med en organisasjon kalt AFS.

Åfjord er jo ei lita bygd der alle kjenner alle, nesten hvertfall. Men Phitsanuloke er en by, ikke så stor men stor nok for meg som kommer fra landsbygda!

Jeg bor hos en familie som jeg har blitt veldig glad i på de fem månedene jeg har vært her. Jeg har en mor, far, storesøster som er 20 år, lillebror som er 16 år, samtidig bor kusinen min her hun er året eldre enn meg, og bestemor bor også her. Så vi er 7 stykker i huset, veldig rart for meg som er vant til fire men jeg liker det. De er veldig opptatte med jobb og skole så det er bare på kveldene og i helgene vi har tid sammen og da prater vi en del. Og siden jeg prøver å lære meg thai så snakker vi på thai og litt engelsk da. Språket er vanskelig siden det er et tonespråk og man må huske om det og det ordet har høy, lav, ingen tone, fallende eller stigende tone. Men det er veldig gøy synes jeg.

Jeg går jo også på skole da, det er tre nivåer der. Det er som en allmenn linje tenker jeg, og de kaller nivåene M4, M5 og M6. Og til sammen på skolen er det ca 1600 elever. Så det er ikke sånn at de fleste kjenner hverandre der nei! Men jeg har jo mine faste klasser. De er delt opp i 5.1, 5.2, 5.2 osv. og det samme systemet er det på M4 og M6. De i 4.1, 5.1 og 6.1 er de beste elevene så blir det verre og verre jo større tallet blir. Jeg har blitt satt i 5.1, 6.1 og 5.12 siden det er den eneste klassen med fransk. Og de er faktisk de utvalgte elevene til å ha fransk så det er visst en bra klasse. Har også noen få klasse med M4 men det er bare matlaging og kadett trening. Kadett trening er ikke så skikkelig militær greie egentlig, men det blir vel hardere når man går i M5 og M6. Men vi bare marsjerer og lærer sånne basiske ting. Jeg har også matte, biologi, historie, fransk og gym. Og alle er veldig hjelpsomme. De oversetter ark og tekster og forklarer i timene og det er veldig greit! Men thai skole er veldig annerledes fra norske skoler. Vi har uniformer og håret må være over kragen på skjorta eller dratt bak i en hestehale. Ingenting skal henge foran. Jeg liker på en måte å ha uniform, slipper å bekymre meg for hva jeg skal ha på meg på skolen. Vi må også waie til alle lærerne vi møter om dagene. Wai er måten thai folk hilser hverandre på. De heiser også flagget og synger nasjonalsangen hver morgen klokka åtte. Da står alle utenfor klasserommene eller foran flagget og synger nasjonalsangen, sier en buddhistisk bønn om man er buddhist og sier et skole rop. Timene starter halv ni og vi er ferdige klokka fire, så dagene er også lengre enn i Norge.

Etter skolen gjør jeg litt forskjellige ting. I begynnelsen jogget jeg, så spilte jeg volleyball en stund og nå leser jeg og prøver å trene litt. Jeg har jo også lekser da, men de får jeg gjort unna i fritimene på skolen. Men slik hverdag er det ikke for alle, skole er nesten hele livet til en thai ungdom. De går på skolen om morgenen og etter skolen tar de fleste ekstra klasser. Min bror og kusine gjør nettopp dette, og vi henter dem når de er ferdige. Og det er i ni tida om kvelden, og når de kommer hjem så gjør de lekser og noen ganger er de ikke i seng før tolv. Mens vi norske ungdommer klager over at vi får lekser enda skole dagen slutter halv tre. Annerledes ja, de har faktisk disse ekstra klassene i helgene også.

I helgene så er det noen ganger noe som kalles engelsk camper. Da får vi AFS-studentene hjelpe til, det er veldig morsomt men det beste er at vi får møte hverandre igjen og ha det gøy sammen. Men er jo også hjemme, er med familien, leser, ser film, shopping og møter venner. Også spiser, thai folket er veldig stolte av maten sin og det er frekt og si nei til mat. Maten består mest av ris men de spiser også en del nudler. De har også mye sterk mat, mye grønnsaker og kjøtt. Man kan ha vanlig ris som vi kjenner til, stekt ris og kokt ris som jeg ikke liker og velger å kalle feil kokt ris med for mye vann. Nudlene kan man også få stekt eller kokt i sånn suppe ting og det er nydelig begge delene! Altså alt i alt er nesten all thai mat fantastisk, de har så mange rare kombinasjoner som jeg aldri kunne ha tenkt meg. Det som jeg synes er rart som jeg har spist er sticky rice med mango og grillet banan. Kommer ikke på noe mer akkurat nå.

Det er veldig rart å være her egentlig, jeg kom hit i begynnelsen av juli og nå er det plutselig blitt desember! Jeg snakker med venner og familie hjemme og hører at det er minus grader og at den første snøen har falt. Da må jeg innrømme at jeg ser for meg at det fortsatt er sommer i Norge enda, tror ikke jeg har hatt under 20 grader jeg! Men dette er som en drøm, det blir kjempe rart å hjem til kalde Norge igjen selv om det også blir godt. Men vi får se.

Til slutt vil jeg si god jul og et riktig godt nyttår til venner, familie og bekjente i Norge! Savner dere masse.

Hilsen Silje.B