Nå må jegerne belage seg på mindre kvoter.

10. september starter rypejakta, der mer enn 50 000 entusiastiske nordmenn deltar hvert år. I fjor var et bra rypeår de fleste steder i landet. I år ser det dårligere ut.

– Vi oppfordrer jegerne til å vise måtehold i år. Det gjelder særlig i områder der det er mest stamfugl og få kyllinger, sier Jo Inge Breisjøberget i Statskog.

Størst nedgang i bestanden er det i Troms og de nordlige delene av Nordland, viser tellingene som ble offentliggjort denne uka.

SE OGSÅ: Mer aktuelt stoff om jakt og fiske her!

– I fjor var det oppgang i bestanden i det meste av landet, mens i år er bildet mer nyansert. Lokalt vil det også være områder der det er godt med rype. Men den generelle trenden er nedgang, sier Breisjøberget, som karakteriserer tilstanden i Troms som ’’veldig nedslående’’.

Spist av rev

Rypene får normalt inntil 12 egg. Gode rypeår avhenger av hvor mange av rypekyllingene som får vokse opp.

– Det var mye smågnagere som lemen og mus i hele landet i fjor, som igjen gjorde at rev, kråkefugler og røyskatt hadde gode tider og fikk store kull. Når smågnagerpopulasjonen så kollapser som følge av at de spises opp eller stresses i hjel, går det ut over rypekullene når reven skal skaffe mat til ungene. Det er det som har skjedd i år, forklarer Breisjøberget.

I tillegg kan minkende rypekull tyde på overbeskatning. I fjor ble det felt litt over 300 000 ryper, mot 500 000 for åtte-ti år siden.

– Tellingene gir oss ganske gode tall for hvordan bestanden er før jakta starter, men vi vet fortsatt for lite om jakttrykket og hvor mye som tas ut. Det gjelder særlig i de nordlige fylkene. Derfor oppfordrer vi rypejegerne til å bli flinkere til å rapportere inn fangsten, sier Breisjøberget.

Småvilt er vanskeligere å kartlegge og regulere enn storvilt. Men tiltak er satt i gang for å få bedre oversikt. For to år siden satte Statskog sammen med flere andre aktører i gang Rypeforvaltningsprosjektet, der målet er optimal forvaltning av småviltressurser som ryper og skogsfugl. Prosjektet varer fram til 2011.

Statskogs rypetelling:

TRØNDELAG

Middels bra rypeår området sett under ett, men med store lokale variasjoner. I Hjerkinn/Drivstuutmålet sør i Oppdal kommune er det telt 3,8 rypekyllinger per høne, mot 8,4 i fjor. På den nye telleruten på Kongsvold har Statskog funnet 26 ryper pr km2 og 3,4 kyllinger pr høne.

En nedgang fra 2007, men ikke noe dårlig år. Dagskvoter på 3 liryper i Nord-Trøndelag, ingen kvote på fjellrype.

Jegerne finner kvotene for Sør-Trøndelag på inatur.no.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

TROMS

Nedgangen her er større enn andre steder i landet. I området rundt Altevann i Bardu kommune er det rundt fem ryper per kvadratkilometer, mot hele 17 i fjor.

Litt bedre langs kysten enn i innlandet.

I fjor var dagskvoten per jeger satt til tre liryper og fem fjellryper per dag i indre deler av Troms, og fem liryper og fem fjellryper i ytre strøk. I år er uttaket her begrenset til to liryper og tre fjellryper i hele fylket, samt én skogsfugl per jeger per dag.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

NORDLAND

Dårligere jo lenger nordover du kommer i fylket. I deler av Salten er antallet kyllinger per høne gått ned fra 5,4 i fjor til 1,1 i år.

Statskog har forsøksfelt i Rana (Virvassdalen), Hattfjelldal (Krutfjellet og Arefjellet) og på Saltfjellet. Det blir kvotefri jakt i områdene i Hattfjelldal og Rana, samt kontrollområdet på Saltfjellet. I forsøksområdet på Saltfjellet blir det ikke noe jakt på lirype i år.

I fjor var dagskvoten i Nordland satt til tre liryper og tre fjellryper. I år er den begrenset til to liryper og tre fjellryper. Det er ingen kvote på skogsfugl, men Statskog ber jegerne om å moderere det totale uttaket.

Kvotene gjelder fram til nyttår, og kan bli endret i løpet av jakta.

ØSTLANDET

Fortsatt en del stamfugl etter den voldsomme oppgangen i fjor, og selv om det er nedgang er det fortsatt brukbart med fugl. I Rorøs/Femunden-området er det et middels godt år, med et høstbart overskudd. Fra Trysil/Ljørdalen rapporteres det at samtlige områder har nedgang fra i fjor, men at det er et middels godt rypeår. Det samme gjelder for skogsfugl.

SØRLANDET

I Njardarheim er det observert en klar nedgang i bestanden i alle områder utenom Holmavatn og Grautheller, der bestanden av kyllinger har økt markant fra i fjor.

VESTLANDET/MØRE

OK tetthet for skogsfugl, viser tellinger i Møre (Tingvoll, Osen, Øre og Gussiås). Statskog har også rypejaktområder i Njardarheim (se Sørlandet).

(Tellingene er beregninger og Statskog opererer med ’’90 prosent sikkerhet’’ når de oppgir tallene.)