Salget av varmepumper som utnytter varme fra fjell og vann er firedoblet på tre år, viser beregninger fra Norsk varmepumpeforening (Novap).

– I 2008 ble det installert om lag 3000 varmepumper som henter energi fra berggrunnen, men det er også blitt mer vanlig å utnytte varme i sjøvann, sier Bård Baardsen i Novap.

Disse varmepumpene kommer i tillegg til rundt 70 000 luft-til-luft-varmepumpene som ble solgt i fjor.

Tar av

Rørleggerkjeden Varme & Bad ser at interessen for avanserte varmepumper øker.

– Det er først de siste to-tre årene folk virkelig har fått opp øynene for hvilke muligheter som finnes. Vi selger mange bergvannspumper, sier daglig leder Severin Hoff i Varme & Bad VVS-Huset i Sandefjord.

Men Hoff mener folk flest trenger enda mer kunnskap.

– Tradisjonell oppvarming, og elektriske varmekabler i gulv, vil etter hvert bli erstattet av en kombinasjon av ulike typer varmepumper og gass. Vi er i begynnelsen av en boligvarmerevolusjon, mener han.

Rask utvikling

Varme & Bad anbefaler folk som bygger nytt å satse på vannbåren varme med energi fra jord, fjell eller sjø.

– Selv om investeringen kan oppleves som stor, vil besparelsene på lang sikt bli større. Strøm vil bli faset ut som energikilde til oppvarming, tror Severin Hoff.

Varmepumper som henter varme fra fjell, vann og sjø er kjent og velprøvd teknologi. Det er mer enn 30 år siden de første varmepumpene ble installert i norske boliger. I dag skjer mye i raskt tempo.

Nå utvikles det produkter som kan fange solenergi, og det er også mulig å utnytte varmen fra kilder som ferskvann og elvevann.

– Fagfolk i ulike bransjer må følge godt med for å holde tritt med utviklingen. Ikke minst gjelder det byggmestere som ofte er den som selger et ferdig produkt til boligbygger, sier Severin Hoff i Varme & Bad.

Avanserte varmepumper kan utnytte varmereservene som blant annet finnes i berggrunnen. Det er miljøvennlig. Og lønnsomt. (Illustrasjon: IVT Naturvarme)