Med slagordet «Urfolksrett er ikke valgfritt – møllene må rives nå» blokkerer demonstrantene inngangene til departementet mandag morgen.

Sammen med aksjonistene fra Norske Samers Riksforbund Nuorat og Natur og Ungdom er også den svenske klimaforkjemperen Greta Thunberg, som ankom Oslo allerede søndag kveld.

Aksjonistene reagerer på at vindturbinene på Fosen, som Høyesterett har sagt at er ulovlige, ikke er revet. De har tidligere uttalt at de ikke vil gi seg før det blir bekreftet at vindturbinene skal rives.

Natt til mandag ble 13 av demonstrantene fjernet av politiet med makt og innbrakt etter at de nektet å fjerne seg fra innsiden av departementet. Ved 7-tiden om morgenen er flere av dem tilbake på utsiden av bygningen i Akersgata i Oslo sentrum.

Greta Thunberg (midt i bildet) har sluttet seg til aksjonistene fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

Vil kalle inn Støre

SV vil kalle inn statsminister Jonas Gahr Støre (Ap) Stortinget for å be ham redegjøre for hvordan regjeringen vil avslutte menneskerettsbruddet på Fosen.

– Vi kommer til å be statsministeren komme til Stortinget for å redegjøre for hvordan regjeringen har tenkt å sørge for at menneskerettighetsbruddet på Fosen avsluttes, sier stortingsrepresentant Lars Haltbrekken i SV til Vårt Land.

Haltbrekken var mandag morgen utenfor Olje- og energidepartementet der demonstrantene som krever at regjeringen følger opp Høyesteretts konklusjon om at vindmølleparken er oppført i strid med urfolksrettigheter.

Også olje- og energiminister Terje Aasland (Ap) kommenterte demonstrasjonene mandag morgen.

– Jeg har hele tiden sagt at jeg synes en fredfull markering har vært bra for demokratiet. Men når det gjelder hendelsene rundt demonstrantene, er det DSS som håndterer det, sier Aasland til NRK mandag morgen.

Blålys

Like etter 04.30 natt til mandag ber Departementenes sikkerhets- og serviceorganisasjon (DSS) om hjelp fra politiet til også å fjerne aktivistene som oppholder seg utenfor bygget.

– Det var demonstrantenes varslede opptrapping av aksjonen med blokade av flere bygg i regjeringskvartalet som gjorde at DSS ba om hjelp fra politiet. En slik blokade ville hindret ansatte i flere departementer å gå på jobb, skriver DSS i en pressemelding.

Blokkerte rømningsveier ville også være til hinder for evakuering i en nødsituasjon.

Sammen med Norske Samers Riksforbund Nuorat har Natur og Ungdom planlagt en større demonstrasjon der målet er å blokkere alle inngangene til Olje- og energidepartementet. Denne demonstrasjonen startet mandag morgen.

Aksjonister fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Etter en samlet vurdering mener DSS derfor at opptrappingen medfører en sikkerhetsmessig risiko som ikke kan håndteres uten at det er til hinder for departementenes funksjon, skrev DSS natt til mandag.

Det var ifølge politiet 13 aktivister inne i bygningen natt til mandag. De har vært i bygget siden torsdag.

Kjørt til politihus med blålys

I tretiden ble aktivistene kjørt til politihuset hvor de ble registrert. Politiet opplyser at aksjonistene er kjørt til politihuset på Grønland hvor de vil bli dimittert etter avhør.

Aksjonistene fikk et pålegg om å forlate bygget innen 02.25, og ble båret ut av politiet da de ikke fulgte pålegget.

Ella Marie Hætta Isaksen er blant aksjonistene fra Natur og ungdom og Norske Samers Riksforbund Nuorat som blokkerer inngangene til Olje- og energidepartementet mandag morgen. Foto: Ole Berg-Rusten / NTB

– Det var et sjokk for oss alle, men vi skal bruke stemmen vi har til å rope høyt om menneskerettighetsbruddet, hele veien til glattcella, sier aksjonist Ella Marie Hætta Isaksen i en pressemelding.

Ifølge Natur og Ungdom var Isaksen blant de første som ble arrestert kl. 02.30.

Den svenske klimaaktivisten Greta Thunberg var til stede utenfor bygget da aksjonistene ble båret bort.

– Det er absurd, og at de kastes ut om natten sier litt om at man forsøker å dempe dette, sier Thunberg til NTB.

Hjemmekontor

DSS anbefaler hjemmekontor for seks departementer som følge av aksjonen.

Det gjelder Barne- og familiedepartementet, Kommunal- og distriktsdepartementet, Olje- og energidepartementet, Helse- og omsrogsdepartementet, Landbruks- og matdepartementet og Finansdepartementet, samt ansatte i DSS.

Politiet er søndag kveld på plass for å fjerne aktivistene som demonstrerer inne i resepsjonen til Olje- og energidepartementet. Foto: Rodrigo Freitas / NTB