Pupp eller rumpe? Stor eller liten kjepp? Hva er egentlig romantikk, og hvordan skal drømmepartneren egentlig være? Fosna-Folkets single reporter er i det totale villrede, og dro derfor til Bjugn, i kjærlighetens tegn <3.

– Drømmepartneren er tillitsfull, hjelpsom, øm og kjærlig; sånn som kona og jeg. Vi har aldri krangla. Det er deilig å ikke ha slike kontroverser, sier Willy Skaug (70), som har vært gift i nitten år.

Han er dessuten et bevis på at alder ikke er noen hemning for romantikk.

– Vi kysser og klemmer litt. Jeg kaller henne for «gullet mitt», og jeg er «pus».

En landsomfattende undersøkelse blant single som YouGov har gjennomført for datingtjenesten Match avslører hva norske single ser etter: Kropp, penger og ambisjoner betyr lite i jakten på en date. Drømmekjæresten er pen, snill og praktisk anlagt.

Sjekking

Å holde kjærligheten ved like, er én ting, men hvordan oppstår den? Hva skal man egentlig gjøre for å få noens kjærlige oppmerksomhet?

– Blomster! Men det er ikke blomstene i seg selv som er viktig. Det er handlingen, det å gi noen oppmerksomhet, sier Anita (48) og Ragnhild (45).

Anita og Ragnhild mener en mann må kunne gi oppmerksomhet. Foto: Erik Eikebrokk

Resultatene i undersøkelsen viser at 21 prosent av oss mener et pent ansikt er den viktigste fysiske egenskapen til drømmepartneren. Men dette er mye viktigere for menn enn for kvinner. Hele 29 prosent av gutta svarer nemlig at et pent ansikt er viktigst, mot bare 17 prosent av jentene.

– Drømmepartneren må være en som finner på litt overraskelser. Og han må være snill, først og fremst. Og omtenksom, og kanskje litt romantisk, siden jeg ikke er det selv, sier de to, nærmest i kor.

Ingen sekstiårskrise

Jan Einarsen (79) har levd nesten hele livet med samme dama. Det har blitt noen romantiske stunder etter hvert.

– Tja, litt romantiker er jeg nok, må si det. Det går mye på stearinlys, god mat og god drikke. Og for å tilfredsstille kona må jeg bli med på et slag kort. Hun blir litt småsur hvis hun ikke vinner, men jeg taper aldri med vilje.

Einarsen møtte sin Ada for over 60 år siden. Og siden har det vært de to. Hva karakteriserer egentlig drømmepartneren?

– Oi! Hun må være snill og omtenksom. Trenger ikke å være rik eller pen, men det må være god kjemi.

Jan Einarsen har vært gift i 60 år med sin Ada. Foto: Erik Eikebrokk

Undersøkelsen er helt i tråd med Einarsens påstand. Den viktigste personlige egenskapen er å være snill. 37 prosent vil ha en snill kjæreste, tett fulgt av humor med 26 prosent. Sjarme og positivitet er viktigere for mennene enn for kvinnene. Gladjenter står altså høyt i kurs hos norske menn.

– Hva med det klassiske spørsmålet om rumpe eller pupp?

– Det må bli rumpe. Jeg er en ordentlig rumpegutt. Det er mange herlige rumper å se. Det er fascinerende greier.

Utseende

Snill og omtenksom er vel og bra. Men hva med utseende?

– Han må være mørk, kanskje, spør Nina Sjøli («25»). Humor er også viktig, og så bør han være en handyman. Gjerne en som kan alt. Snekre, vaske, lage mat. Og så må han kunne prate litt!

47 prosent av damene vil at kjæresten skal være praktisk anlagt. Ting som god økonomi (17 prosent), å være sporty (11 prosent) eller ha høy utdannelse (10 prosent) når ikke opp i konkurransen med den norske «handyman» eller «handywoman».

Lykkelig uvitende eller ulykkelig vitende. Skal en partner alltid si ting rett ut, og være nådeløs ærlig til enhver tid?

– Nei, han må veie ordene sine, og lyve om de riktige tingene, sier Camilla Valvik (26).

– Ja, hvis jeg spør om jeg er feit, så kan han ikke svare «ja», illustrerer Sjøli.

Nina Sjøli og Camila Valvik syns film-kveld blir for kjedelig. Foto: Erik Eikebrokk

Roser er røde

Det virker som romantikk og kjærlighet blir vanskeligere og mer avansert jo dypere inn i casanovaenes verden man går. Finnes det ikke noe enkelt sikkerstikk?

– Roser! Roser er alltid bra. Jeg får aldri roser, så da pleier jeg å kjøpe selv, sier Sjøli.

Dikt derimot skal man, ifølge de to, holde seg langt unna.

– Dikt er ikke bra. Da er det bedre å sende en hyggelig tekstmelding. Men spar grovisene til man er blitt bedre kjent.

– Pupp eller rumpe?

– Du kan ikke spørre enten/eller. Jeg vil ha begge deler. Gutten må være litt stor. Kan ikke være en liten pinne eller en sånn stalk!

Ekspertene har talt.