Den siste pågripelsen skjedde onsdag forrige uke, og fredag ble mannen i 50-årene fra Sør-Trøndelag varetektsfengslet i fire uker.

Før fengslingsmøtet var det kjent at mannen var siktet etter straffelovens paragraf 204a, som omhandler framstilling av seksuelle overgrep mot barn. Under fengslingsmøtet i Sør-Trøndelag tingrett kom det også fram at mannen er siktet for seksuell omgang med barn under 14 år, som i dette tilfellet gjelder overgrep mot datteren.

Adressa.no skriver at politiadvokat Heidi Melø opplyste at mannen skal ha beskrevet overgrepet i en chat, og at han i chatten skal ha gitt uttrykk for at overgrepene skal ha skjedd fram til datteren var tre år.

– At jeg har straffskyld for det med materialet skal jeg godkjenne, men det med datteren godkjenner jeg ikke. Jeg har ikke gjort noe galt med noen unger i det heletatt, men jeg har skrevet mye rart, sa mannen da han ble spurt av tingrettsdommer Anne Aarsæther om hvordan han stiller seg til siktelsen, skriver Adressa.no, som første omtalte pågripelsen og varetektsfengslingen.

– Det slutter aldri

Overgrepsbilde-saken startet i april. Da ble en mann i 40-årene fra Fosen pågrepet og siktet etter straffelovens paragraf 204a. Hos mannen ble det funnet millioner av overgrepsbilder mot barn og flere tusen overgrepsfilmer.

Saken mot mannen fra Fosen er trolig den største overgrepsbilde-saken noensinne i Norge.

– Vi har gått gjennom mye av materialet som ble beslaglagt hjemme hos ham, men vi er ikke ferdig, opplyser Roy Hoøen.

– Politiet har ingen indikasjoner på at han har begått fysiske overgrep, men det er snakk om store mengder ulovlig materiale, sier han.

Har flere i kikkerten

Totalt ti personer er pågrepet og siktet siden april. Hoøen er klar på at de mange pågripelsen ikke ville ha skjedd så raskt om det ikke hadde vært for beslagene på Fosen.

– Det er ikke dermed sagt at vi har funnet opplysningene om alle de andre fra saken på Fosen, men det var starten. Når vi pågriper nye personer, og vi går gjennom disse beslagene, finner vi nye opplysninger som igjen fører til nye pågripelser. Dette er en «runddans». Det slutter aldri. Jo flere vi pågriper, jo flere nye mistenkte får vi.

– Vi kan ikke utelukke at det blir flere pågripelser, sier han.

–Har dere flere konkrete personer i kikkerten?

– Ja.

Opptatt av kvalitet

Saken har pågått siden april, og etterforskningslederen forteller at politiet gjør seg verdifulle erfaringer underveis. Det går blant annet på hvordan politiet prioriterer etterforskningsarbeidet.

– Nå er vi mye dyktigere på å gjøre de rette grepene for å komme oss videre. Vi strukturerer oss for å bli mest mulig effektiv. Før pågripelser gjør vi mange vurderinger fram og tilbake. Vi skal være 100 prosent sikker på at vi pågriper rett mann, og at vi er langt innenfor på straffelovene dette omhandler (straffelovens paragraf 204a, journ. anm). Når vi går til retten, har vi en formening om at vi får ransaking. Vi går ikke på blemmer der, og vi er veldig opptatt av kvaliteten på jobben vi gjør, som skal være så god at det ikke skal være noen tvil, forteller Hoøen.

Etterforskningslederen sier at jobben innebærer et stort ansvar.

– Det er et veldig spesielt type fagfelt, som gjør at det blir småtungt på mange måter, men det er veldig motiverende å jobbe med denne type saker. Vi har gjort masse pågripelser og funnet mange ulovligheter.

– Tapper Fosen for ressurser

Roy Hoøen, som til vanlig holder til på Fosen, har siden pågripelsen i april jobbet fra Trondheim. Hvordan det blir på sikt er usikkert.

– Det er umulig å si noe om. Det blir et strategisk valg som må vurderes av politidistriktet. De må vurdere om det er naturlig at politi fra Fosen drifter og leder saken, eller om det nå etter hvert blir gjort en vurdering på at folk fra Trondheim tar over rollene. Det tapper Fosen for ressurser, mener Hoøen.

– For hvert overgrepsbilde, er det et offer

Etterforskningslederen mener det er nødvendig at politidistriktet fortsetter å ha et stort fokus på å avdekke nye straffbare forhold.

– Det som kanskje er annerledes i Sør-Trøndelag, er at vi har valgt å sette inn masse ressurser og at vi går i dybden. Jo mer vi går i dybden, jo flere opplysninger finner vi, noe som gjør at vi klarer å identifisere flere.

– For hvert overgrepsbilde vi finner, er det et offer. Dersom vi i politiet, som har mulighet og myndighet til å gjøre noe med det, lar være å gjøre noe, så er det et nytt overgrep mot den jenta eller gutten det har blitt begått overgrep mot. Det er ikke aktuelt, avslutter Roy Hoøen.Les også:Siktet fosning: – Jeg angrerFant millioner av overgrepsbilder av barn hos mann fra Fosen