Folket har talt. Hilde Marie Killingberg ble Folkets Fosning 2015. Hun fikk 57 prosent av SMS-stemmene. Bård Hindrum fra Leksvik kom på andreplass i avstemningen med 24,6 prosent av stemmene, mens Thor Bretting fra Ørland tok tredjeplassen 16,6 prosent av stemmene.

- No må du gi dæ

Eieren av treningssenteret H.O.T i Rissa kunne ikke tro sine egne ører da Fosna-Folket kom med den gledelige nyheten onsdag kveld.

- Nei, no må du gi dæ, e du helt tullerusk, ropte en henrykt prisvinner over telefonen.

Hun var på jobb da vi tok kontakt, og takker nå hele Rissa kommune for stemmene.

- Denne prisen vinner vi alle sammen. Vi trenger alle, og vi har klart å bygge et samfunn der alle er friske, sier Hilde.

Disse kandidatene knivet om seieren:

– Å kunne gi av det jeg har lært, er veldig stort

Kandidat A): Hilde Marie Killingberg (50) er eier og driver av treningssenteret H.O.T i Rissa. Hun har over 20 års erfaring i bransjen, og for åtte år siden flyttet hun fra Trondheim til Rissa for å starte opp treningssenteret. Av senterets brukere blir hun beskrevet som en instruktør «helt utenom det vanlige», som gjør treningstimene til en fest.

- Trening for meg betyr absolutt alt. Å kunne gi av det jeg har lært, er veldig stort, sier Hilde Marie Killingberg, som blant annet har aerobic- og treningsutdanning.

I tillegg til å lære bort hennes kunnskap om trening, sørger hun også for god stemning under timene hennes.

- Vi har det kjempeartig. Vi koser oss og vi er litt uhøytidelige. Det hjelper når man skal trene og «ta i».

Han får fram givergleden i fosningene

Kandidat B: Geir Yngve Hovde (42) fra Ørland er mannen bak «Fosengaven», et årlig arrangement rundt juletider, der fosningene får en mulighet til å donere penger til et godt formål. Innsamlingsprosjektet har pågått i fire år, og går til ulike formål hvert år.

Initiativtakeren ser på det som en plikt og en glede å få være med på å gi av den materielle overfloden nordmenn lever i.

– Det er en del folk i verden som ikke har det så godt som oss i Norge. Gjennom Fosengaven kan vi på Fosen gi en julegave til noen som trenger det. Om alle bidrar litt, så blir det ganske mye til sammen. Om alle på Fosen gir 50 kroner, så har vi én million. Da kan vi virkelig gjøre en forskjell i livet hos mennesker som sliter, mener Hovde.

Anna (15) skaper treningsglede i heimbygda

Kandidat C: 15 år gamle Anna Pettersen fra Bessaker trener knøtte- og minilag på Bessaker i Roan.

Jenta startet trenerkarrieren i fjor. Hun er opptatt av at barn og unge skal holde seg i aktivitet.

Anna spiller selv fotball for Åfjords jenter-16-lag. Der trener hun to ganger hver uke i tillegg til kamper.

- Som trener vil jeg at de som jeg trener skal utvikle seg og ha det gøy. Samtidig er det selvfølgelig morsomt å vinne kamper. Det er en bonus. Som spiller er fotball en hobby jeg har tenkt å holde på med lenge, også etter aldersbestemte lag, sier Anna.

Vi møtte henne da hun trente knøtte- og minilagene på Bessaker i juni.

Badminton-ildsjelen fra Leksvik

Kandidat D: Bård Hindrum (52) var med på å starte Leksvik badmintonklubb i 1991. I dag har klubben flere topputøvere.

Han forteller at det gikk litt trådt i starten, men at klubben har vokst jevnt og trutt. Nå kan Hindrum glede seg over at Leksvik har et yrende badmintonmiljø. Og ikke nok med det, klubben har fostret spillere som hevder seg i toppen nasjonalt.

- I fjor vant 13-åringene landsfinalen i Kragerø. I år ble samme gjengen nummer tre i 15-årsklassen. Dette viser at bredde skaper topp, mener Hindrum.

Han mener badminton er et viktig tilbud for unge som ikke ønsker å drive med populærsportene fotball, håndball og langrenn.

Mannen som engasjerer seg i «alt»

Kandidat E: Thor Bretting (62) er kjent for sitt årelange engasjement i fotballmiljøet på Ørlandet. Han startet som fotballspiller i Opphaug idrettslag, som Ørland ballklubb het den gang. Etter at han fikk en kneskade i 16-årsalderen har han vært dommer, leder og en viktig pågangsmotor i klubben. Etter over 50 år i miljøet, er han fortsatt en sentral bidragsyter.

– Jeg føler at jeg får energi ved å være med. Det er artig å se at jeg kan gjøre noe for andre, og se at dem kan lykkes. Når jeg er involvert i noe, får jeg et voldsomt engasjement, forteller Thor Bretting.

I nyere tid har han meldt seg på som ørlandsambassadør, og bidratt til å inkludere «våre nye landsmenn» i Ørland. Han har også det siste halve året vist et engasjement for ferjesambandet Brekstad - Valset, som han mener behøver bedre kapasitet.

Problemer med forrige avstemning

Fosna-Folket ønsket først å kåre vinneren gjennom en åpen avstemning på fosna-folket.no.

Svakheter i avstemningssystemet gjorde imidlertid at Fosna-Folket mandag startet avstemningen på nytt med et sikrere system.

Noe av åresaken til dette var at Fosna-Folket i løpet av helga ble kontaktet av flere personer, som sa at de hadde fått til å stemme over hundre ganger på én kandidat i løpet av få minutter.

- Dersom man går inn for det så kan man hacke løsningen og «pinge» samme stemme mange ganger ved å fjerne cookies, som er den enkle metoden som brukes for å sjekke om en bruker allerede har stemt, forklarer system architect Ola Skriubakken i Polaris Media.

Ønsker redelig avstemning

Redaktør Alexander Killingberg i Fosna-Folket forklarte også bakgrunnen for at den første avstemningen ble avbrutt. Denne avstemningen skulle egentlig være ferdig tirsdag klokken 19.30 denne uka.

- Vår intensjon og vårt ønske var at folket skulle kåre vinneren på en redelig måte. Jeg må på vegne av Fosna-Folket beklage overfor de fem kandidatene og alle andre som har stemt og engasjert seg. Vi har brukt den samme løsningen på andre avstemninger tidligere, og det har fungert. De siste dagene har jeg imidlertid fått mange henvendelser fra forskjellige folk som mener at noe er galt med avstemningen. Jeg begynte å følge antall stemmer ekstra nøyaktig søndag kveld, og oppdaget at en kandidat på kort tid kunne få flere hundre stemmer. Det trenger nødvendigvis ikke å bety at noe er galt. Samme kveld gjorde en person meg kjent med at det var mulig for én enkelt person å stemme flere hundre ganger bare på noen minutter. Dette hadde vedkommende selv prøvd. Jeg undersøkte mandag saken med Ola Skriubakken i Polaris media. Han kjenner avstemningssystemet og mulige svakheter. Han forklarte at om man går inn for det, er det mulig å hacke systemet. I og med at noen allerede har prøvd dette, synes jeg og redaksjonen i Fosna-Folket at det eneste riktige er å avbryte avstemningen og starte en ny med ett vanntett system, sa Killingberg.

SMS-avstemning

Killingberg forklarer at avisa deretter tok i bruk et sms-system fra Tulo for å kåre vinneren.

- Jeg har selvfølgelig undersøkt eventuelle svakheter også med dette systemet, og det skal ikke være mulig å trikse med avstemningen. Dette systemet er levert av Tulo, og brukes av flere aviser i vår region. Vi har ikke klart å begrense antall stemmer per person, så alle kan stemme så mye og så ofte de vil. Avstemningen åpnes på nytt nå og pågår til onsdag 5. august klokken 19.30. Vinneren og resultatet av avstemningen presenteres på fosna-folket.no samme kveld, sa redaktør Killingberg mandag.