Nylig oppdaget en bilfører en stor ørn i veibanen. Vedkommende kjørte helt bort til ørnen og stoppet. Først etter en stund kom fuglen seg møysommelig ut av veien og forsvant opp i ei steinur.

Observasjonen ble gjort i området der det de siste seks årene er sett minst et titall syke havørner. Noen av disse forkomne fuglene er blitt fanget inn - og avlivet etter råd fra veterinær. Hittil er ikke årsaken til den sterkt svekkede helsetilstanden for fuglene funnet.

Skutt

I januar i år var en bilist på vei mellom Harbak og Revsnes vitne til at en ørn brått falt i sjøen fra stor høyde. Den døde rovfuglen ble funnet og tatt hånd om av politiet. Åfjord lensmannskontor sendte ørnen til obduksjon ved Veterinærinstituttet i Trondheim. I juli forelå resultatet. Det ble fastslått at ørnen var truffet av et helmantlet rifleprosjektil.

- En eller flere har hørt eller sett noe, det er vi overbevist om. Dette er grov miljøkriminalitet, sa politibetjent Øystein Braseth til Fosna-Folket.

Håper på tips

Nedskytingen av ørnen etterforskes fremdeles. Bortsett fra mannen som så ørnen falle i sjøen, har ingen vitner meldt seg. Braseth håper nå at muren av taushet brytes, slik at mysteriet rundt nedskytingen, og mistenkelige dødsfall blant fredet rovfugl kan løses. Det har vært spekulert i om noen har lagt ut gift.

For noen år siden ble døde havørner fra Stoksund sendt til obduksjon ved et veterinærinstitutt i Skottland. Der ble fuglene oppbevart i en fryseboks. En strømstans i juleferien førte til at ørnene gikk i forråtnelse, og eventuelle bevis på forgiftning forsvant.

Illustrasjonsbilde. Foto: Birgit Bakken