– Jeg har aldri sett så mange på ski som nå, sier Anne Valseth, som driver både Elgsethytta og Grønlia i Bymarka i Trondheim.

Hun har vært i bransjen i mange år, men har aldri hatt det så travelt som nå.

– Skiinteressen er helt enorm. På en vanlig onsdag formiddag kan vi ha 20 pulker på utsiden av Elgsethytta, dratt hit av småbarnsmødre, sier Valseth.

På Kikutstua i Nordmarka i Oslo har de også hendene fulle for tiden.

– Mellom klokka 12 og 14 i helgen var det så mange her at vi ikke klarte å ta unna køen. På lørdag serverte vi 800, men det var sikkert flere tusen her siden én ofte kjøper til flere, sier bestyrer Knut Arne Løite.

Bevis: gamle ski

Og midt i finanskrisen sitter sportsbransjen og smiler. De første syv ukene i år har G-Sport økt salget av langrennsski på landsbasis med 25 prosent. På Østlandet er økningen hele 40 prosent. Intersport rapporterer om 25 prosent salgsøkning på ski, staver og skøyter.

– Det spesielle i år er at vi også selger godt på uvante steder. Både på Sørlandet og Vestlandet har vi hatt en enorm vekst, sier kategorisjef Jim T. Bakerød i Gresvig.

Som fagmann er han over middels interessert i hva folk står og går i når de er ute i sporet.

– Et tegn på at på at det er ekstra mange folk ute i løypene i år, er at man ser mer gammelt utstyr enn vanlig. Når forholdene er så gode som nå, er synet Landsem-ski og løse trinser mye vanligere enn i en gjennomsnittlig sesong, sier Bakerød.

– En annen trend er at det er flere pulker å se. Hele familien drar på skitur nå, ikke bare de vanlige trimtrollene, sier han.

Skiskolerekord

Også Skiforeningen merker interessen. Foreningens 2600 kilometer lange løypenett i Oslo og Akershus ligger ute på nettsiden, med oppdaterte føremeldinger og løypestatus.

– På dager som nå har vi over 23 000 som leser våre daglig oppdaterte føremeldinger på nettsidene våre. Vi måler ikke hvor mange som er ute i sporet, men den enorme interessen kan indikere at det er flere enn på lenge, sier kommunikasjonssjef Eunike Ditlefsen i Skiforeningen.

Foreningen har fått 1600 nye medlemmer bare siden midten av januar, og har fullt trøkk på skiskolene.

– I vinter har vi hatt deltakerrekord på skiskolene. Over 10 000 barn og voksne har deltatt til nå, sier Ditlefsen.