Dette mener Vanvik-trener, Jørn Ove Rønning, en av flere fjerdedivisjonstrenere som utaller seg om nivået på Fosen-fotballen.

På 2000-tallet har Fosen hatt i alt fire forskjellige lag opp i 3.divisjon i forskjellige perioder. Fosen, Bjørgan, Rissa og Vanvik fikk alle prøvd seg, med varierende resultat. Rissa er vårt hittil siste 3.divisjonslag, som rykket ned etter 2008-sesongen. Bjørgan forlot divisjonen to år tidligere. Det er nå ti år siden Rissa ble nummer tre i sin 3.divisjonsavdeling. Neste sesong spiller klubben i 5.divisjon. Etter årets sesong står vi igjen med to Fosen-lag i 4.divisjon. Mye skyldes selvfølgelig omleggingen i seriesystemet, men det er likevel naturlig å spørre seg om nivået har tapt seg i Fosen-fotballen.

I årets sesong endte Bjørgan opp som fosens beste seniorlag i fotball, tett fulgt av Åfjord. Hvorfor skal klubben fra Fosen-kommunen med lavest innbyggertall (995 innbyggere, journ.anm) og med minst spillere å ta av, ende opp som den beste? Vanvik-trener, Jørn Ove Rønning, tror mye av suksessen er et resultat av arbeid fra iherdige ildsjeler.- Det er imponerende det de har fått til. Jeg tror mye av suksessen kan spores tilbake til Monkan-brødrene. Klubben er flink på den sosiale biten. De har en sosial ramme rundt kampene og treningene. Det er viktig. Dessuten har nesten alle spillerne en slags tilhørighet til Bessaker, selv om de fleste bor i Trondheim. De har enten slekt eller aner derfra. Jeg tror også Bjørgan har hatt litt marginer på sin side akkurat i år, men all ære til dem, sier Rønning.

Fosen-trener Jarle Hopen mener det er ganske naturlig at Bjørgan lykkes.- De har blitt mer eller mindre et bylag og rekrutterer mange spillere derfra. De har uansett en bra innstilling i laget sitt. I år synes jeg derimot ikke Bjørgan var det beste laget. Åfjord har prestert like bra, i vertfall utover i sesongen. De har bra innsats og har stått på. Jeg misunner vinnerviljen deres, uttaler Hopen. Rissas trener, Rune Fiske, tror samholdet i laget er viktig for å oppnå resultater.

- Bjørgan har en gjeng som er villig til å være med. De har en stabilitet i troppen og er godt trent. Dessuten har de et godt samhold i laget. De er en gjeng som gir alt, sier Fiske. Åfjord-trener Odd Petter Hosen er av samme mening.- Det samholdet de har skapt i Bjørgan er veldig viktig. Hovedgrunnen til at de presterer tror jeg er engasjementet til ildsjelen David Monkan. Han tar tak. Det er mange i klubben som har vært med veldig lenge og som helt sikkert hadde sluttet, om det ikke hadde vært for pågangsmotet til David, skryter Hosen.

Fosen-trenerne har litt forskjellige meninger om nivået har tapt seg eller ikke. Vanviks Rønning tror generasjonsskiftene har blitt utslagsgivende.- Både vi og Rissa har hatt generasjonsskifter de siste årene. Siden jeg tok over Vanvik har det blitt med adskillig flere unggutter. Jeg tror nivået generelt har blitt dårligere de siste fem årene. Det var mer fotball og erfaring før, mener Vanvik-treneren. Hopen har mange av de samme meningene.- Jeg synes nivået har blitt dårligere enn før. Spillerne prioriterer det ikke like høyt lenger. Jeg tror det er mange som har den holdningen at det er greit nok å være med, men at det ikke betyr like mye som det gjorde før. Det finnes derimot unntak, sier Hopen.

Bjørgans spillende trener, David Monkan, tror også at nivået har tapt seg.- For noen år tilbake lå vi i 3.divisjon sammen med Rissa. Nå er vi bare to Fosen-lag igjen i 4.divisjon, så det sier seg selv at det har gått nedover. Vi (Bjørgan, journ.anm) har ikke blitt nevneverdig dårligere og Åfjord hadde ikke lag engang da vi lå i 3.divisjon. Nå er det vi to klubbene som er igjen i 4.divisjon. Da kan man spørre seg hva som skjer i klubber som Ørland, Fosen og Rissa. De har jo gode rekrutteringsgrunnlag, mener Monkan. Han tror nivånedgangen er et resultat av utviklingen i trøndersk fotball generelt.

- For ti år siden var både Byåsen og Strindheim i 1.divisjon. Vi hadde mange trønderlag i 2.divisjon. Blant annet Levanger kjempet om opprykk i flere år, og Rosenborg var suveren mester hvert år. Dessuten hadde vi spillere fra Fosen som spilte på høyere nivå. Nå er det bare en profil fra Fosen på øverste nivå i Norge, og det er Kjell Rune Sellin. I 1.divisjon har vi ingen spillere og knapt nok heller i 2.divisjon. Det er alt for dårlig.

Rissa-trener Fiske har litt andre synspunkt enn trenerkollegaene på Fosen.- Jeg kan bare snakke for de tre siste sesongene, for jeg har ikke vært lengre i Rissa. Generelt sett synes jeg nivået er bra, men litt variabelt. Jeg tror mange av lagene kunne gjort det bedre om det hadde vært skikkelig seriøsitet fra alle spillerne i troppen. Enkelte er veldig gode til å spille fotball, men har kanskje ikke de riktige holdningene. I Rissa har det vært et skikkelig generasjonsskifte de siste årene, og særlig før årets sesong. Vi har brukt i alt 15 juniorer i år og det er mange som har tatt steget opp. Rekrutteringen er derfor bra i Rissa-fotballen, forteller Fiske. Åfjord-trener Hosen har i de siste årene trent et 5.divisjonslag, som tok steget opp i fjor høst. Han synes derfor det er litt vanskelig å svare på hvordan nivået i 4.divisjon har forandret seg.

- Åfjord har løftet seg betraktelig i de siste årene, men jeg synes det er vanskelig å si noe om de andre klubbene. Jeg mener nivået i årets 4.divisjonsavdeling var bra. De fire-fem beste lagene i denne avdelingen er sikkert på høyde med de beste i de andre 4.divisjonsavdelingene, tror Hosen. Fosna-Folket fortsette å gå i dybden på seniorfotballen på Fosen neste uke.

GENERASJONSSKIFTER: Mange nye unggutter har tatt steget opp de siste årene. Her prøver Vanviks Martin Fjeldvær skuddfoten hjemme mot Byåsen FF.