Ved grilling av mat er det en risiko for at maten ikke blir tilstrekkelig gjennomvarmet eller gjennomstekt. Som en generell regel bør alt fjørfekjøtt, alle rå kjøttfarseprodukter, bearbeidede kjøttprodukter som hamburgere og pølser gjennomstekes. Rå farseprodukter er dårlig egnet på grill fordi de er så vanskelig å gjennomsteke, slik at det oppnås en kjernetemperatur på minimum 75 grader. Ved steking av hele kjøttstykker som biff og koteletter er det nok at overflatene stekes godt, fordi det er der bakteriene finnes på kjøttet, skriver Mattilsynet i en pressemelding.

Sett denne? Se «Sture» grille sushi til «NTE-toppene»

– Legg en plan for grillingen. Et godt råd kan være å legge rått kjøtt på én side av grillen, mens det ferdigstekte kjøttet legges på et fat på den andre siden, sier Kjersti Nilsen Barkbu, seniorrådgiver i Mattilsynet, seksjon hygiene og drikkevann, i en uttalelse.

Bruk rene redskaper

– Som ved all matlaging er god hygiene viktig. Vask alltid hendene før du begynner å lage mat, før og etter at du tar i rått kjøtt, og før du spiser. Bruk rene redskaper, det vil si ikke bruk samme redskap til salat og ferdig grillet mat, som du bruker til rått kjøtt. Ute i det fri er det sjelden tilgang på rent vann, så da er det et godt tips å ta med desinfiserende våtserviett eller et hånddesinfeksjonsmiddel. Husk også å oppbevare maten kaldt frem til grilling, for eksempel i en kjølebag. Det er også viktig å huske på at frossen mat skal være helt opptint før du legger den på grillen. Marinade som er brukt til rått kjøtt må ikke brukes på mat som er ferdig stekt, opplyser Mattilsynet.

Vær tålmodig

Når det gjelder grilling med kull, er det viktig å vente til grillen er klar. For å sikre at maten blir tilstrekkelig stekt eller gjennomvarm skal du vente med å grille til kullet er glødende, og har fått en grå overflate. Da er grillen klar.

– Det er lurt å vende grillmaten ofte, samt å flytte den rundt på grillen for å få jevn steking. Selv om maten er godt stekt på overflaten er den ikke nødvendigvis tilstrekkelig gjennomstekt. Saft fra fjørfekjøtt og bearbeidede kjøttprodukter skal være klar, ikke rød eller rosa, sier Nilsen Barkbu.