Fotograf Dan Ågren i Bjugn var en pådriver til at Fosen bildearkiv ble unnfanget rundt 1984. Det med bistand av Fosen Historielag og kommuner i Fosen, nærmere bestemt Bjugn, Ørland, Rissa, Åfjord, Roan, Osen, Agdenes, Hitra, Frøya, Hemne og Snillfjord.

Tilgjengelighet

– Det har hele tida vært Bjugn Bygdatun på Mølnargården som har eid bildearkivet og vært ansvarlig for innsamling og registrering av fotografier fra fest og hverdag, fra sjø og fjell, gårder, fartøy, dyr og mennesker i Fosen. Her fins fotografier av kjente fosninger som Johan Bojer og Hannah Ryggen, av dampskipsanløp og fangetransport, av nothunder og onnatauser, bare for å nevne noen, opplyser Sturla Leth-Olsen ved Bjugn Bygdatun, Mølnargården

I 2016 var det rundt 9700 bilder i Fosen bildearkiv. Tilgjengeligheten til bildene i arkivet har hele tida vært et problem.

– Fosen Historielag og Bjugn Bygdatun bestemte da at bildene burde komme på nett. Det er dette som nå er i ferd med å skje, forklarer Leth-Olsen.

Kystens Arv og Sverresborg

Bildesamlingen er blitt digitalisert av Museet Kystens Arv og Fotoavdelingen på Sverresborg, Trøndelag Folkemuseum. Arbeidet har blitt utført med midler fra Kulturrådet, stiftelsen UNI og Fosen Historielag. De gjøres tilgjengelige på nettstedet www.digitaltmuseum.no, etter hvert som også de tilhørende registerskjemaene med opplysninger om bildene blir digitaliserte. Dette siste blir utført ved Museet Kystens Arv.

Digitalt museum gir i skrivende fri tilgang til godt over 1,2 millioner bilder og nærmere to millioner objekter fra 187 samlinger.

I dag er 1048 bilder tilgjengelig på nettstedet fra Fosen bildearkiv.

– Flere vil komme utover året i stadig økende tempo. Dermed kan fosningene søke opp bilder de kan bruke i sine private album eller slektsbøker, eller bare glede seg over når de vil dykke ned i tida da oldeforeldrene eller tippoldeforeldrene levde. Det er også mulig å kjøpe bildene dersom de skal brukes kommersielt, sier Sturla Leth-Olsen.

Arkivet vokser

I løpet av 2017 har flere hundre nye «gamle» fotografier blitt registrerte og avfotografert.

– Sansen for å ta vare på denne kulturskatten er økende, og vi aner at vi står foran en økende innsamling av bilder som nå etter hvert kommer inn i bildearkivet og dermed blir søkbare. Denne interessen ser ut til å ha skutt fart etter NRK-programmet «Hvem tror du at du er?», tror Sturla Leth-Olsen.

Oppfordringen går nå ut til fosningene: Finn fram de gamle albumene, snakk med eldre mennesker og send bilder med opplysninger til Fosen bildearkiv på Mølnargården, Kystens Arv eller til Fosen Historielags lokale tillitsfolk.

Sturla Leth-Olsen. Foto: Terje Dybvik