De minste jentene tok tredjeplass og tittelen Trøndersk mester sin klasse, drilldans Tropp Juvenile. Marte og Karoline fikk også en tredjeplass og tittelen Trøndersk mester i klassen drilldans duett junior intermediate.
Fosna-Folket tok turen innom ei trening i gymsalen på Hårberg skole for å snakke litt med jentene, som ligger i hardtrening til 17.mai.
Trener til 17.mai
- Nå er vi ferdige med TM, så nå trener vi til 17.mai, forklarer drillansvarlig Monika Pettersen.
Det er ikke bare enkelt når det skal marsjeres samtidig som man skal drille, synes jentene.
De største trener to ganger i uka, mens de minste har ei trening i uka. I tillegg øves det hjemme, og alle må gjøre tøye-øvelser som de dokumenterer og sender til trenerne via en felles facebookgruppe der det også dels videoer slik at man kan se hva man skal gjøre.
Styrke- og balansetrening er viktig, og det krever også en real dose selvdisiplin. Noen av jentene viser frem sine kunster, og det er uten tvil imponerende å se på. Drillstaven kastes og roteres høyt, og selv om den ikke veier så mye så blir det gjerne noen blåmerker.
- Til å begynne med så er jentene ofte litt redde for drillstaven, men de blir fort trygge. Det er ganske tøft gjort at de tør å strekke hånda ut etter drillstaven når den kommer ned i full fart, sier Pettersen.
- Blir det mye skader?
- Nei, det er generelt veldig lite skader. De står for en støyt, forteller Pettersen.
Lærer mye
Det er mye man som vanlig person ikke legger merke til men som dommerne registrerer, for eksempel hvordan man kaster og tar imot drillstaven.
- Det er mye «vanlige» mennesker ikke ser, men som dommerne legger merke til. Man lærer mye av å være med på konkurranser, og får gode tilbakemeldinger på hva man bør øve og fokusere mer på, forklarer Pettersen.
Noen velger også å spille instrumenter i tillegg til å drille. Jentene er tydelige på at det er stor stas å være med.
- Det er kjempeartig! Vi lærer mye, sier jentene.
I tillegg til selve treningen er det også veldig sosialt, med turer og arrangementer gjennom hele året.
- Mange tror jo at det eneste vi gjør er å trene til 17.mai, men det går ikke med så mye tid til det, kanskje en liten måned, forklarer Pettersen.
Godt sosialt miljø
Det sosiale miljøet er godt, også blant de voksne som er involvert. Pettersen håper at også flere vil bli med å prøve seg innen drilling.
- Det er nok dessverre slik at det ikke er barna som ikke vil prøve, men det stopper hos de voksne. Mange har nok et feil inntrykk av korps, de tror det er mye «dugnadsjobbing» det henger nok litt igjen fra «gamle dager», tror Pettersen
Hornmusikk strømmer ut fra høyttaleren, og jentene øver på triks og marsjering. Jentene går ut for å øve til 17.mai, og selv om det er litt vanskelig for de minste å holde fokus så får de tilslutt stilt opp i fine rekker. Jeg kjenner litt på 17.mai-følelsen, og lar meg imponere av jentene.
Ønsker seg flere gutter
Jeg spør jentene om de gleder seg til 17.mai, og får et enstemmig svar.
- Ja, det er det aller artigste å være med på! Det er litt dumt at vi ikke får samlet russekort, men vi får som regel noen likevel.
Det er ingen øvre aldersgrense for å være med, men man bør ha begynt i 2.klasse
17.mai og toget er også den største rekrutteringsarenaen for korpset, og nå håper jentene at flere vil være med.
- Det er bare å komme, det er kjempeartig! Vi ønsker oss flere gutter også, men de er nok litt for redde, tror jentene.