Det er sendt ut spørreskjema til alle de 140 sjølaksefiskerne i fjorden, så langt har altså 70 personer svart.

-Vi trenger flere svar og derfor sendte vi i forrige uke ut et nytt skjema til de som ikke har svart så langt. Vi kommer nå til å ta en ringerunde for å be om hjelp fra hver enkelt og ønske god jul. Hvert svar er viktig for oss, uansett hvor mye du har fisket. Det er bare hver enkelt sjølaksefisker som kan hjelpe oss med denne forskningen, sier Stian Stensland som arbeider ved Universitetet for miljø- og biovitenskap på Ås.

Undersøkelsen vil inngå i Stenslands doktorgradsarbeid om laksefiske og lakseforvaltning, og alle som har fisket med kilenot etter villaks i Trondheimsfjorden eller mottatt økonomisk kompensasjon de siste fire sesongene skal ha fått tilsendt undersøkelsen.

Lokal støtte

Arne Jørrestol fra Agdenes, leder i Sør-Trøndelag grunneier- og sjølaksefiskerlag (STGSL) oppfordrer også sjølaksefiskerne til å svare. Denne undersøkelsen kan gi sårt tiltrengt informasjon om sjølaksefiskets betydning i vår regionl.

-Her må hver enkelt fisker hjelpe forskerne med å få fram disse opplysningene, sier Jørrestol.

Undersøkelsen inngår i forskningsprosjektet «Laks og verdiskapning i Trondheimsfjorden» (LOVIT), der Norges forskningsråd har gått inn med flere millioner kroner. Prosjektet eies av organisasjonen «Elvene rundt Trondheimsfjorden». STGSL har vært behjelpelig med informasjon og deltatt aktivt med å skaffe data til den biologiske delen av forskningsprosjektet.

Foto: Rune Krogdahl