- For min del kunne vi støttet dem med 50 000 kroner. Dette handler om dyrevelferd. Det er ikke sine egne dyr Katter i hjertet jobber for, det er for andre som ikke er i stand til å ta vare på sine egne katter. Dyrene lider, det synes jeg ikke er greit, sier Marit Sletten (H).

Tirsdag behandlet formannskapet om de skal støtte Katter i hjertet sitt arbeid med villkatter.

Kolonier

Administrasjonen skriver i sitt saksframlegg at eierløse katter er et problem på Ørlandet. De viser til uttalelser fra Mattilsynet og veterinær Jens Petter Brastad, som sier at ville katter er et økende problem.

«Særlig i Ørland kommune har det vært flere kolonier – oppimot 30-40 dyr – hvor svært mye frivillig arbeide har blitt nedlagt» skriver Brastad i en epost.

«Med tilflytting til kommunen vil det også komme flere kjæledyr. Da vil det være viktig at det i lokalmiljøet ikke er store kolonier av villkatter. Slike kolonier vil representere 'smittebomber' for alle 'tamkattene'».

Støtte

I møtet opplyser ordfører Tom Myrvold (H) at han har snakket med ordfører-kollega Ogne Undertun (Ap) i Bjugn. Signalet derfra er at Bjugn trolig ikke vil støtte Katter i hjertet.

- Da synes jeg vi skal gjøre et likelydende vedtak som Bjugn, sier Senterpartiets Roy Hoøen.

- Det er ikke sånn at vi alltid skal gjøre det samme som nabokommunen, men det er viktig at vi i alle fall lytter. Katter i hjertet gjør sikkert kjempeviktig arbeid, men spørsmålet er om vi har penger å bruke på formålet, sier han.

Foto: Katter i Hjertet

Dokumentasjon

Administrasjonen foreslo at man kunne støtte organisasjonen med et årlig bidrag fra disposisjonsfondet. Politikerne ble raskt enige om at det ville være lurt å gi støtte en gang for så å vurdere situasjonen senere etter å ha fått dokumentasjon hva pengene er brukt til.

- En engangsstønad kan være et oppspill til hvordan vi skal håndtere dette i fremtiden, sier Myrvold.

- Andre løsninger

Varaordfører Finn Olav Odde (Sp) sier han er helt enig i at villkatter er et problem, men at han har større tro på andre løsninger.

- Jeg er ikke med på å støtte dette. Dette er en sak for landbrukskontoret å se på, sier han.

- Har katter i hjertet

Therese Eidsuane poengterer at Ørland har hatt problemer med villkatter lenge.

- Det står i informasjonen vi har fått at Brekstad har de største utfordringene. Vi i Høyre har katter i hjertet, supplerer Sletten.

Høyres tre representanter og Arbeiderpartiets stemme gikk for å støtte foreningen med 15 000 kroner. Senterpartiets to representanter stemte mot.

Kommunestyret fattet endelig vedtak i saken torsdag. Der ble forslaget vedtatt, mens 11 representanter stemte mot.

Foto: Katter i Hjertet