Onsdag reiser en delegasjon fra Ørland til Stortinget i håp om å bli hørt.

Rollen som vertskommune for den nasjonale kampflybasen skaper store utfordringer for Ørland kommune. Med en stram økonomi vil kommunen være avhengig av statlige midler for å kunne legge til rette for veksten man ønsker og forventer i kjølvannet av kampflybasen.

- Håpet er at vi skal få like mye som Åmot kommune fikk da Forsvaret bygde ut på Rena, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt. Han mener dette i dag vil tilsvare rundt 200 millioner kroner.

Kommuneplanen

Ørland kommune er i dag i innspurten med å få på plass en ny kommuneplan. Den nye kampflybasen har en sentral rolle i denne planen. Nye støysoner er vesentlig, og det samme gjelder konsekvensene av disse. For eksempel så er det enighet om at det vil være nødvendig å bygge en ny barneskole til erstatning for Hårberg skole. Årsaken til dette er at Hårberg skole ligger som nærmeste nabo til kampflybasen. Andre ting ordføreren mener må på plass er bygging av gang- og sykkelvei fra basen til Uthaug. Grøntvedt nevner også ny idrettshall som en nødvendig satsing, gjerne i samarbeid med Forsvaret. Uten lovnader om statlig støtte mener Grøntvedt det blir vanskelig å vedta den nye kommuneplanen.

Må bygge ny skole

Tidligere i år ble det enighet om at Forsvarsbygg skal betale kommunen 65 millioner kroner for Hårberg skole.

- Det vil koste oss mellom 130 og 140 millioner kroner å bygge en ny skole med plass til like mange elever. Vi ønsker å være forberedt på veksten som kommer, og dermed bygge en skole med plass til flere elever. Dermed blir også prisen høyere, sier ordfører Hallgeir Grøntvedt til Fosna-Folket.

- Storsamfunnet må stille opp

Grøntvedt legger ikke skjul på at han hadde et håp om at Forsvarsbygg ville bidra i større omfang til å legge til rette også utenfor basen. Når det ikke skjer, så er ordføreren tydelig på at han forventer at storsamfunnet stiller opp.

- Gjelder dette også forsvarsboligene i Ørland, som ikke akkurat er glansbilder slik de framstår i dag?

- Når det gjelder forsvarsboliger, så er heldigvis Forsvarsbygg på glid, sier Grøntvedt. Her har ordføreren godt håp om at Forsvarsbygg vil kjøpe om lag 60 boenheter sentralt plassert i kystbyen Brekstad.

- I Forsvarets interesse

Slik bildet fortoner seg i dag, så er ordføreren redd for at en stor del av de som får sin arbeidsplass ved den nye kampflybasen velger å bosette seg i Trondheim. Grøntvedt peker også på at Forsvaret bruker ressurser på ei egen pendlerrute med fly for ansatte, og savner det samme engasjementet for å få folk til å bosette seg lokalt.

- Det må da være i Forsvarets interesse å bidra til at dette samfunnet kan legge til rette for å fungere på en god måte. Å få ansatte til å bosette seg lokalt vil også Forsvaret tjene på, mener Grøntvedt.

Stor satsing for lille Ørland

Sammen med rådmann Snorre Glørstad og andre lokale politikere har ordfører Hallgeir Grøntvedt avtalt et møte med trøndelagsbenken på Stortinget onsdag denne uka. Målet er å få sentrale politikere til å forstå utfordringene Ørland kommune møter i forbindelse med etableringen av kampflybasen. Grøntvedt minner om at kampflybasen tross alt er et nasjonalt anliggende.

- Etableringen av kampflybasen vil berøre lille Ørland kommune i mange år framover, sier ordføreren.